
Bechamelsaus
Bechamelsaus is ook wel bekend als witte saus, in het laatste geval vooral bij ouderen. De oorsprong van de saus is niet geheel duidelijk. De ene beweert Frankrijk, en de ander weer Italië. Maar het schijnt dat de allereerste kookboekvermelding in het Frans was. Maar goed, dat doet er verder ook niet toe. Oudere Nederlanders kennen deze saus voornamelijk in gebruik bij gekookte groenten als bloemkool, broccoli en andijvie. Maar de saus is uiteraard ook bekend als onderdeel van bijvoorbeeld lasagne bolognese en moussaka. En het is ook een prima basis voor sauzen met extra ingrediënten, bijvoorbeeld kaassaus of kerriesaus. De basissmaak is heel neutraal dus je kunt er echt heel veel kanten mee op.
Bechamelsaus wordt gemaakt op basis van een roux met melk als vloeibare toevoeging. Meestal is de roux echter wel in een iets andere verhouding dan standaard roux. Standaard roux is op basis van 5 delen boter op 6 delen bloem, maar voor bechamelsaus kun je gewoon één op één aanhouden en daarbij dan nog tien delen melk. Bijvoorbeeld 10 gram boter, 10 gram bloem en 100 gram melk. Vind je de saus iets te dik, dan voeg je gewoon wat extra melk toe. Wanneer de saus de juiste dikte heeft, dan wordt deze op smaak gebracht met zout, peper en nootmuskaat. Wat betreft peper heeft witte peper de voorkeur omdat dit nauwelijks zichtbaar is in de saus.
Oh ja, goed om te weten: bechamelsaus brandt heel snel aan, dus je moet echt het vuur laag houden en continu blijven roeren!
Ingrediënten
- 50 gr boter
- 50 gr bloem
- 500 ml melk
- Snufje nootmuskaat
- Zout en witte peper
- Optioneel: citroensap
- Materialen: steelpannetje, garde
Aan de slag!
- Laat in een steelpannetje de boter op laag vuur smelten zonder dat het bruin kleurt.
- Roer met een garde de bloem erdoor en laat al roerend ca. 3 minuten garen.
- Voeg vervolgens beetje voor beetje al roerend de melk toe. Voeg pas het volgende scheutje melk toe als de vorige is opgenomen en de saus daardoor weer wat dikker is.
- Laat de saus al roerend op laag vuur nog 2 tot 3 minuten indikken.
- Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Voor meer frisheid kun je eventueel nog een scheutje vers citroensap toevoegen.
- Hierna kun je nog extra ingrediënten toevoegen naar gelang wat jouw wens. Bijvoorbeeld verse groene kruiden voor een kruidensaus, geraspte kaas voor een kaassaus, kerriepoeder voor een kerriesaus of wat jij zelf ook maar bedacht hebt.