Beef enchiladas met kidneybonen en tomatensaus

Beef enchiladas met kidneybonen en tomatensaus

Vandaag weer eens een Mexicaanse dag! En ook weer lekker makkelijk uit de oven want dat vind ik gewoon heel fijn. Niet dat je hiervoor geen voorbereiding hoeft te doen want je hebt wat snijwerk voor de vulling van de enchiladas, in dit geval met rundergehakt en kidneybonen, en dat maak je wel eerst op het fornuis. Maar extreem veel werk is het ook weer niet, in totaal is dit in drie kwartier klaar. Wat ik er vooral fijn aan vind is dat ik dit al eerder op de dag maak en dan later alleen nog even in de oven hoef te zetten. Traditioneel kun je hierbij guacamole en zure room serveren, maar ik ben nu voor coleslaw gegaan.

Enchiladas

Het woord enchilada is afkomstig van het voltooid deelwoord van het Spaanse werkwoord enchilar wat letterlijk ‘chilipeper toevoegen’ betekent. Enchiladas is één van de vele gerechten uit de Mexicaanse keuken wat met tortilla’s wordt gemaakt. Maar wat is nou precies het verschil met bijvoorbeeld een burrito of een fajita? Enchiladas zijn gevulde, opgerolde maïstortilla’s die worden overgoten met een pittige tomatensaus en dan met ook nog kaas erover worden gegratineerd in de oven. Een burrito is ook een gevulde tortilla (van tarwemeel in plaats van maïsmeel) maar gaat niet de oven in. Deze eet je doorgaans uit het vuistje. De fajita lijkt op de burrito maar bevat van origine in reepjes gesneden gegrild rundvlees. Voor fajitas is het populair om alle ingrediënten los op tafel te zetten zodat iedereen zelf de tortilla’s kan vullen.

Verder heb je ook nog taco’s en quesadilla’s. Taco’s zijn kleine tortilla’s die met een vulling slechts worden dubbelgevouwen als een schelp. Echt Mexicaanse taco’s zijn gemaakt met zachte tortilla’s en niet de harde schelpen die je in doosjes in de supermarkt ziet. Deze komen uit de aangepaste Tex-Mex keuken (Texaans-Mexicaans), dus een Amerikaanse aanpassing. Quesadilla’s zijn een soort Mexicaanse tosti’s met kaas in de basis en meestal ook andere (leftover) ingrediënten. Ideaal om tortilla’s op te maken die niet al te vers meer zijn. Quesadilla betekent letterlijk ‘kaasdingetje’. Overigens zijn er nog meer toepassingen met tortilla’s dus misschien schrijf ik er nog eens een aparte blog over!

Ingrediënten

  • 6 medium tortilla’s
  • 500 gr rundergehakt
  • Blik (400 gr) kidneybonen
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote groene peper (of jalapeños uit een potje)
  • 500 gr (pakje) gezeefde tomaten
  • ½ bakje verse koriander (of peterselie)
  • 25 gr (ca. 2 el) Mexicaanse kruiden/specerijenmix (recept)
  • 150 gr geraspte kaas
  • Cayennepeper of chilipeper
  • 1 el neutrale olie + extra voor invetten
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: grote ovenschaal, vergiet/zeef, hapjespan, maatbeker

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht en vet een ovenschaal in met wat olie.
  2. Laat de kidneybonen uitlekken. Snipper de uien, knoflook en groene peper. Grote groene pepers zijn doorgaans niet zo heet maar voor de zekerheid kun je eventueel eerst de peper opensnijden en de zaden en zaadlijsten eruit schrapen. Snijd de koriander (of peterselie) fijn.
  3. Verhit de olie in een hapjespan en bak het gehakt rul. Zodra het begint te kleuren de uien, knoflook en groene peper toevoegen en meebakken tot het gehakt bruin is.
  4. Meng ondertussen in een maatbeker de gezeefde tomaat met 50 ml water, de helft van de kaas en de kruiden/specerijenmix. Giet de helft van de tomatensaus bij het gehakt en roer de kidneybonen erdoor. Breng op smaak met cayenne- of chilipeper. Laat het mengsel 2 tot 3 minuten zachtjes sudderen. Proef of er peper en zout bij moet. Neem de pan van het vuur en roer de koriander erdoor.
  5. Doe een dun laagje van de tomatensaus in de schaal.
  6. Verdeel het gehaktmengsel net uit het midden als een brede streep over de tortilla’s. Vouw aan de korte kanten van de streep en stukje naar binnen en rol ze dicht. Leg de enchiladas met de naad naar beneden naast elkaar in de ovenschaal. Giet de rest van de tomatensaus erover en strooi de overgebleven kaas erover.
  7. Bak de enchiladas ca. 15 minuten in het midden van de oven tot de kaas gesmolten is.

Meer Mexicaans en Tex-Mex:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*