Beenham uit de oven met honing en mosterd

Beenham uit de oven met honing en mosterd

Varkensvlees wordt wat mij betreft veel teveel onderschat. Het wordt vaak als te vet en daardoor als ongezond zien, maar dat valt echt wel mee. Tuurlijk moet je niet elke dag een speklapje eten (al is een goed gekruid en gebakken speklapje toch ook echt heerlijk), maar ook het varken kent magere delen. Zo is varkenshaas helemaal niet vet en ook beenham (de kleine ham zonder been) is echt niet zo vet. Als je varkensvlees goed bereidt, dan is het echt heel mals, niet droog en zeer vol van smaak. Deze beenham uit de oven is werkelijk zo ontzettend lekker! En je hebt er weinig omkijken naar zodra het in de oven staat. Heb je ook weer je handen vrij voor andere gerechten. En nu het bijna Pasen is: net als lamsvlees, is beenham ook zo’n traditioneel gerecht wat echt bij een paasdiner hoort!

Ingrediënten

 • 1 hele, rauwe beenham van ca. 800 gr
 • 4 el vloeibare honing
 • 6 el grove mosterd
 • 1 el mosterdzaadjes, gekneusd
 • 3 takjes tijm, blaadjes gerist
 • 3 el milde olijfolie
 • Zout en versgemalen zwarte peper
 • Hulpmiddelen: schaal, braadslede, vleesthermometer

Aan de slag!

 1. Laat de ham minstens een uur voor gebruik op kamertemperatuur komen.
 2. Meng in een schaal de olijfolie met de honing, mosterd, mosterdzaadjes en tijmblaadjes.
 3. Wrijf de ham in met zout en peper.
 4. Leg de ham in de schaal en wrijf ‘m rondom goed in met de marinade. Laat zo een uurtje staan. Draai halverwege om en wrijf dan nogmaals goed in.
 5. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
 6. Leg de ham in een braadslede en bak ‘m in het midden van de oven in ca. 80 minuten gaar. Is de ham lichter of juist zwaarder: reken op 10 minuten baktijd per 100 gram. Draai de ham tussentijds een keer om. Gebruik de vleesthermometer om te checken of de ham echt helemaal gaar is. De kerntemperatuur moet 70 graden zijn. Hoger mag ook, maar dan wordt de ham wel wat droger.
 7. Neem de ham uit de oven en laat een paar minuten rusten.
 8. Snijd de ham aan tafel in plakken van ca. 1 cm.

Advertentie
 

One Comment

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*