
Biefstuk met komijn en szechuanpeper roerbak
Dit wokgerecht van biefstuk met onder andere komijn en szechuanpeper is klaar in 25 minuten. Wel moet de biefstuk even in een marinade staan maar ondertussen snijd je de overige ingrediënten en kook je de rijst. Tenminste, bij een gerecht als dit vind ik gewoon rijst altijd het lekkerst. Mis je toch iets van groenten, dan raad ik niet aan om het met het vlees mee te wokken. Kies dan liever bijvoorbeeld voor mihoen goreng in plaats van rijst.
Biefstuk, komijn en szechuanpeper
Je zou voor dit gerecht ook wokreepjes of -puntjes kunnen gebruiken maar ik snijd liever zelf biefstuk. Ik vind de voorgesneden namelijk snel taai worden en dat komt omdat het eigenlijk afsnijdsels zijn en dus niet altijd goed gesneden. Om biefstuk mals te houden tijdens het wokken, moet je het namelijk tegen de draad insnijden, dus dwars op de ‘groefjes’ in het vlees. Op deze manier wordt het niet snel taai. Tenzij je het te lang doorbakt natuurlijk.
Komijn heb je doorgaans wel in je keukenkastje staan maar szechuanpeper mogelijk niet. Szechuanpeper wordt veel gebruikt in China. Met name in de provincie Sichuan, bekend om haar eigen keuken en vruchtbare grond met hoge opbrengst. Szechuanpeper is een specerij wat daar veel wordt gebruikt in gerechten. En al wordt het peper genoemd, dat is het officieel niet. Szechuanpeper, een rode korrel, heeft een lichte citroensmaak en is niet zozeer pittig, maar geeft bij aanraking met de tong tijdelijk een tintelend, verdovend effect. Het is overigens niet moeilijk te vinden want de meeste supermarkten verkopen het specerij van Silvo.
Ingrediënten
- 600 gr biefstuk, op kamertemperatuur
- 1½ tl gemalen szechuanpeper
- 1½ tl gemalen komijn
- 2 tl tapiocameel of maïzena
- 1 kleine ui
- ½ tl chilivlokken
- 6 teentjes knoflook
- 4 bosuitjes
- 5 el sojasaus
- 2 tl vissaus
- 1 el rijstazijn
- 1 tl geroosterde (donkere) sesamolie
- Lichte sesamolie (of arachide- of zonnebloemolie)
- Versgemalen zeezout en zwarte peper
- Materialen: kom, wok
Aan de slag!
- Sla de biefstuk iets platter en snijd in stukjes of reepjes. Kruid met zout en peper en meng in een kom met 1 theelepel lichte sesamolie, 1 el sojasaus en tapiocameel of maïzena en laat even staan.
- Snijd ondertussen de ui in dunne halve ringen, de knoflook in dunne plakjes en de bosuitjes in stukjes van ca. 2 cm.
- Verhit 2 eetlepels lichte sesamolie in een wok en roerbak de biefstuk snel bruin en bijna gaar. Schep uit de wok op een bord.
- Doe weer een eetlepel olie in de wok met de geroosterde sesamolie en roerbak de ui met de knoflook, chilivlokken, komijn en szechuanpeper 1 à 2 minuten.
- Voeg de biefstuk met het sap wat tijdens rusten vrijkomt, rest van de sojasaus, vissaus, rijstazijn en bosuitjes (houd wat van het groene deel achter ter garnering) toe en roerbak het geheel nog even door tot de saus iets is ingedikt.
- Serveer de biefstuk roerbak met rijst.