Bietjes, rucola en ui stamppot

Bietjes, rucola en ui stamppot

Deze stamppot is denk ik één van de laatste die ik maak deze winter want het voorjaar staat alweer voor de deur. En natuurlijk kan een lente- of zomerstamppot ook maar ik ben al niet een groot liefhebber van stamppot, dus voor mij is een paar keer in de winter meer dan voldoende. De aardse smaken van zowel rode bietjes als rucola gaan heel lekker samen. Voor wat pit heb ik nog rauwe ui en mosterd toegevoegd. De stamppot is vegetarisch, voor een vegan versie melk en boter vervangen door plantaardige varianten. Of je er verder nog iets bij wilt eten is geheel aan jou. Ik had nu lekker een gesudderde schouderkarbonade.

Bietjes

Bietjes worden gemiddeld geoogst van juli/augustus tot en met oktober/november maar ook wel eerder. De zomerteelt wordt meestal in bosjes verkocht met het loof er nog aan. De latere oogst is wat je zo vanaf oktober rauw in de winkels ziet, de laatste oogst zijn meestal de bietjes die jaarrond voorgekookt verkrijgbaar zijn. Bietjes zijn een bron van vitaminen en mineralen. De knollen zijn vetvrij en caloriearm en zitten vol met Vitamine C, kalium (goed tegen een hoge bloeddruk), foliumzuur en antioxidanten. Meer over de voedingswaarde lees je hier.

Ingrediënten

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 500 gr voorgekookte rode bietjes
  • 50 gr rucola
  • 1 grote ui
  • 2 el grove mosterd
  • 50 gr boter
  • 50 ml warme melk
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kookpan, grove rasp, pureestamper

Aan de slag!

  1. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook ze in gezouten water gaar.
  2. Rasp ondertussen de bietjes grof, snipper de ui heel fijn en snijd drie kwart van de rucola grof.
  3. Giet de aardappels af en en stamp met de boter, melk en mosterd. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Schep de bietjes, rucola en ui door de puree.
  5. Verdeel over borden en garneer met de rest van de rucola.

Advertentie
 

2 Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*