Bifteki met feta in een Griekse pita (bifteki me tiri)

Bifteki met feta in een Griekse pita (bifteki me tiri)

Ik had weer eens zin in een Griekse hap! Soms heb ik wel eens zo’n dag, vooral op zondag, dat ik gewoon gyros en wat mezze bestel bij de Griek hier in de buurt maar deze keer wilde ik weer eens zelf aan de slag. Bifteki met feta in een Griekse pita had ik nog niet online want het was echt heeeel lang geleden dat ik dit voor het laatst heb gemaakt, nog voor de Kitchenista tijd.

Griekse pita’s zijn overigens anders dan de pita’s die je kent van een broodje shoarma. De Griekse snijd je niet open maar vouw je dubbel. Zelf maken is niet moeilijk maar het kost wat extra tijd omdat je dit type flatbread met gistdeeg maakt en het dus eerst moet rijzen. Daarna bak je ze in een grillpan of koekenpan. Vind je dit teveel gedoe, gebruik dan gerust gewone pita’s. Nog een tip als je deze gebruikt: snijd ze niet overdwars open maar snijd een reepje van de bovenkant zodat de pita meer een soort ‘zakje’ vormt. Dat scheelt een hoop geklieder!

Bifteki me tiri

Griekse bifteki heeft wat weg van keftedakia omdat ze doorgaans dezelfde ingrediënten bevatten. Bifteki betekent letterlijk hamburger, terwijl keftedakia kleine gehaktballetjes zijn. Bij hamburger moet je echter niet denken aan een gewone hamburger want deze bevat heel veel extra, typisch Griekse smaakmakers. Ik heb het nu gemaakt in hamburgerformaat maar je kan er ook kleine burgertjes van maken zoals Turkse köfte. Bifteki me tiri is een variatie omdat dit gevuld is met een stuk feta. Heerlijk als je in het vlees hapt en dan de feta tegenkomt! In Griekenland gebruiken ze overigens meestal lams- of kalfsgehakt voor bifteki. Ik heb hiervoor gewoon gemengd gehakt gebruikt want lams- en kalfsgehakt niet te verkrijgen in mijn dagelijkse super en smeuïger dan rundergehakt.

Ingrediënten

  • 4 Griekse pita’s (recept)
  • 500 gr gemengd gehakt
  • 100 gr feta
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kleine ui
  • ½ tl gedroogde munt
  • ¼ tl gemalen komijn
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde peterselie
  • 2 sneetjes brood zonder korst
  • Scheut melk
  • 1 el neutrale olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Garnering:
  • 1 rode ui
  • Paar bladeren ijsbergsla
  • 1 tomaat
  • ¼ komkommer
  • Tzatziki (recept)
  • Optioneel: friet of aardappelpartjes
  • Materialen: keukenmachine of rasp, kom, grillpan

Aan de slag!

  1. Als je zelf Griekse pita’s maakt, dan hiermee op tijd beginnen aangezien het deeg ook nog moet rijzen. Zie tip boven.
  2. Leg de sneetjes brood op een bord en schenk er wat melk over om ze te laten weken.
  3. Maal de ui met de knoflook tot een grove puree in een keukenmachine. Fijn raspen kan ook.
  4. Doe het gehakt in een kom met de ui en knoflook, alle kruiden en zout en peper. Knijp het brood uit en doe ook bij het gehakt. Kneed het geheel goed door. Dek af en laat minstens 2 uur rusten in de koelkast. Hoe langer, hoe beter.
  5. Maak ondertussen de tzatziki en zet ook afgedekt tot gebruik in de koelkast.
  6. Snijd ook alvast de rode ui in dunne halve ringen, komkommer in blokjes, tomaat in plakjes en ijsbergsla in reepjes.
  7. Verdeel het gehakt en de feta in 4 gelijke porties. Neem een deel gehakt en rol er tussen je handen een bal van. Druk een stuk feta erin, rol weer dicht en druk plat tot een burger. Herhaal met de overige porties.
  8. Verhit een grillpan goed heet en bestrijk met de olie (of gebruik een contactgrill). Grill de bifteki ca. 7 minuten per kant tot ze mooie grillstrepen hebben.
  9. Ondertussen de pita’s verwarmen en eventueel friet of aardappelpartjes bakken.
  10. Leg op elke pita sla, komkommer, tomaat en een bifteki en garneer met rode ui en een dot tzatziki. Serveer optioneel met friet of aardappelpartjes.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*