Bijgerechten voor een uitgebreid kerstdiner

Bijgerechten voor een uitgebreid kerstdiner

Nog even en dan is het alweer kerstmis! En zoals het er nu naar uitziet met (bijna) code zwart wat betreft de coronasituatie, is de kans niet heel groot dat we naar een restaurant kunnen. Dus dan maar thuis lekker uitgebreid dineren! Deze bijgerechten, zowel groenten als aardappel, zijn heel geschikt voor een uitgebreid kerstdiner!

In veel huishoudens komt met kerst standaard het gourmetstel weer op tafel. Je hebt er niet al teveel werk aan en kan lekker lang tafelen. Maar als je eens wilt uitpakken met een meergangen kerstdiner, ik schreef er al eens een blog over, dan is planning key! Ik zie zelfs al een paar weken in de statistieken dat er al druk gezocht wordt op kerstrecepten. Zo zou ik overigens zelf ook zijn, ik ben van de planningen, ware het niet dat ik juist weer voor het gemak kies van gourmetten of fonduen omdat ik het hele jaar al met recepten bezig ben. En dan nog maak ik een planning omdat ik dan toch het meeste wel weer zelf maak 😂 Anyway, ga jij wel voor de meerdere gangen met bijvoorbeeld een kalkoen als piece de resistance? Zie hier recepten voor zowel groenten als aardappelgerechten om jouw kerstdiner helemaal compleet te maken!

Groente bijgerechten

Spruitjes met een korstje van Parmezaan en panko

Spruitjes met een korstje van Parmezaan en panko

Bij spruitjes denk je misschien niet zo snel aan kerst want bij ons best een doorsnee groente wat we regelmatig op ons bord hebben wanneer ze in het seizoen zijn. Maar in ander landen, zoals de VS en Groot-Brittannië, zijn ‘Brussels sprouts’ regelmatig onderdeel van een feestelijk diner. Ze zijn goedkoop nu en in de oven geroosterd met een korstje van Parmezaan en panko extra lekker en ook veel feestelijker!

Geroosterde spruitjes met spekjes

Geroosterde spruitjes met spekjes

Nog zo’n lekker recept met spruitjes is deze met krokante spekjes, ui en knoflook. Net als het vorige recept uit de oven en daardoor eenvoudig al eerder voor te bereiden zodat je het later alleen nog in de oven hoeft te doen.

Britse klassieker: erwtenpuree met munt

Britse klassieker: erwtenpuree met munt

Tuinerwten, of doperwten, zijn ook zo’n makkelijke groente waar je veel mee kan. In de winter zijn ze niet vers verkrijgbaar maar uit de diepvries zijn ze eigenlijk ook gewoon vers. Ze worden namelijk binnen een paar uur na de oogst al ingevroren. Kies liever geen pot of blik want dan zijn de erwten al gekookt en heel week. Bij onze Britse buren is een erwtenpuree met verse munt heel klassiek en het past ook echt heel goed bij een Kerstgebraad!

Tuinerwten met room en mosterd

Tuinerwten met room en mosterd

Een andere heerlijke variatie met tuinerwten is door ze te mengen met sjalot, dragon room en mosterd. Echt supersimpel om te maken maar bomvol smaak!

Tuinerwten met Parmaham

Tuinerwten met Parmaham

Piselli con prosciutto di Parma is typisch Italiaans. De tuinerwten worden gemengd met gebakken ui en Parmaham. Klaar in 20 minuten maar oh zo smaakvol!

Sperziebonen met mosterd en crème fraîche

Sperziebonen met mosterd en crème fraîche

Sperziebonen… net als spruitjes ook een groente die wij heel normaal vinden en vaak eten. En ook aan deze groente denk je misschien niet zo snel als onderdeel van een kerstdiner. Maar meng ze met mosterd en crème fraîche en je hebt een totaal nieuwe smaakbeleving!

Geroosterde radijs met knoflook en pesto van het loof

Geroosterde radijs met knoflook en pesto van het loof

Radijs als rauwkost eten? Weet je hoe lekker ze zijn als je ze roostert? En het loof wat aan een bosje radijs zit hoef je echt niet weg te gooien of aan je knaagdieren te voeren want je kan er een heerlijke pesto van maken! Het loof heeft ook dat pittige van de radijsjes maar dan wat milder.

Geroosterde wortel, radijs en bosui

Geroosterde wortel, radijs en bosui

Bij het vorige recept gezegd hebbende dat geroosterde radijs heerlijk is, je maakt het nog uitgebreider met wortel, bosui, witte kaas en wat groene kruiden.

Geroosterde bloemkool met feta en oregano

Geroosterde bloemkool met feta en oregano

Bij een feestelijk diner denk je niet snel om doodgewone bloemkool als groente op tafel te zetten. Maar als je het met oregano en knoflook roostert in de oven en daarna nog gratineert met feta en geraspte kaas, heb je totaal iets anders!

Geroosterde pastinaak en pompoen

Geroosterde pastinaak en pompoen

Pompoen staat in de VS vaak op tafel bij een traditioneel kerstdiner. In combinatie met pastinaak, knoflook, tijm en rozemarijn is het helemaal heerlijk! En ook dit lekker makkelijk uit de oven. Weinig werk, grootse smaken!

Aardappel bijgerechten

Geroosterde aardappels met azijn en zeezout

Geroosterde aardappels met azijn en zeezout

Geroosterde aardappels met azijn… het klinkt je misschien niet direct als muziek in de oren maar het is echt heel erg lekker! En typisch Brits trouwens.

Fondant aardappels

Fondant aardappels

Fondant aardappels zijn weer eens wat anders dan geroosterd of gebakken. Crispy van buiten en zacht van binnen. Je maakt dit in de koekenpan met knoflook, rozemarijn, tijm, veel boter en bouillon. Als je koekenpan ovenbestendig is, dan kan het garen in de oven maar het kan ook gewoon met het deksel op de pan.

Hasselback aardappels met kruidenboter en Parmezaan

Hasselback aardappels met kruidenboter en Parmezaan

Hasselback aardappels is een Zweeds bijgerecht. De aardappels worden heel dun in schijfjes gesneden maar net niet helemaal door zodat er een soort aardappelwaaiertje ontstaat. Met de toppings kun je variëren. Zo is boter met paneermeel een klassieke variant. Ik vond kruidenboter en Parmezaanse kaas een lekker idee.

Gevulde aardappels met spek, cheddar en bosui

Gevulde aardappels met spek, cheddar en bosui

Dit is echt een heel feestelijk bijgerecht voor je kerstdiner! Je kunt de aardappels al eerder op de dag poffen en vullen en later afbakken.

Gekruide aardappelwedges uit de oven

Gekruide aardappelwedges uit de oven

Of ik nou aardappelwedges of friet maak, gefrituurd of uit de oven, ik kook ze altijd kort voor. Het nadeel daarvan is dat het allemaal wat langer duurt omdat ze eerst helemaal moeten afkoelen voordat je ze weer gaat bakken maar het resultaat is zoveel beter! Je kunt dit echter dan wel weer alvast eerder op de dag doen. Dan hoef je ze enkel nog in de oven te schuiven op het moment dat je met de rest van je diner aan de slag gaat.

Strofrietjes

Strofrietjes

Creatief met aardappel! Zelfgemaakt frietjes zijn gewoon altijd lekker, maar waarom zouden ze altijd zo moeten zijn zoals we ze standaard kennen? Deze strofrietjes zijn echt top, zo heerlijk krokant! En zeg nou zelf, is toch weer eens wat anders! Om ze extra aan te kleden kun je er bijvoorbeeld ook nog wat Parmezaan over raspen.

Pommes duchesse

Pommes duchesse

Deze klassieker uit de Franse keuken vind ik er altijd zo gezellig uitzien op een bord! Ik maak pommes duchesse echter nooit enkel voor mezelf, maar alleen wanneer ik gasten heb. Het is namelijk best wel wat werk en je moet er zeker een uur voor rekenen voordat ze klaar zijn.

Aardappelkroketjes

Aardappelkroketjes

Je kunt ze uiteraard in de diepvries in de supermarkt vinden, maar zoals ik bij alles zeg: zelfgemaakt is veel lekkerder en zonder onnodige toevoegingen! Het recept is voldoende voor ca. 25 kroketjes.

Geroosterde aardappeltjes met tijm en rozemarijn

Geroosterde aardappeltjes met tijm en rozemarijn

Geroosterde aardappeltjes met tijm en rozemarijn is een klassieker maar het blijft altijd lekker. Je roostert ook nog knoflookteentjes in de schilletjes mee waardoor ze heel zacht worden. De liefhebbers kunnen dan tijdens het eten de teentjes uitknijpen en de knoflookpuree met de aardappels mengen.

Aardappelgratin met emmentaler

Aardappelgratin met emmentaler

Bijna alles wat je met kaas gratineert is gewoon lekker, zeker aardappels! En als je liever niet schalen op tafel hebt maar zelf borden mooi op wilt maken, maak dit dan in een muffinvorm zodat je kleine aardappeltaartjes hebt.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*