Bisque van garnalen – een lekker kerst voorgerecht

Bisque van garnalen – een lekker kerst voorgerecht

Het is bijna Kerst! Als ik kijk naar de bezoekersstatistieken wordt er alweer een tijd gezocht op recepten voor de kerst. Jullie zijn echt goed bezig om nu al naar inspiratie te zoeken! Voor een meergangen kerstdiner is deze romige bisque van garnalen een zalig voor- of tussengerecht! Het is niet extreem moeilijk om te maken maar het kost wel wat tijd. Maar maak de garnalen bisque gerust al een dag eerder en maak het pas vlak voor serveren af door dan pas de room tijdens het opwarmen toe te voegen en de extra garnalen ter garnering te bakken.

Bisque

Een bisque is een Franse romige soep gemaakt van schaaldieren. Dat kan dus van garnalen, kreeft, krab, langoustines of rivierkreeftjes zijn. Meestal is een bisque licht gebonden. Waar de naam vandaan komt is niet geheel duidelijk. Het kan afkomstig zijn van Biskaje (Frans: Biscaye), zoals in Golf van Biskaje. Maar volgens een andere theorie is de naam afgeleid van bis cuites (zoals terug te vinden in het woord biscuit), wat tweemaal gekookt betekent omdat de schalen eerst worden gestoofd om vervolgens verder te sudderen met de overige ingrediënten. Een bisque is een methode om veel smaak te trekken (extraheren) uit onvolmaakte schaaldieren die niet goed genoeg zijn voor de losse verkoop. Bij een authentieke bisque worden de schalen eerst dus eerst gestoofd en daarna tot een fijne pasta vermalen en door een zeef aan de soep toegevoegd om de soep te binden. Bisques worden verdikt met een roux of met rijst, wat ofwel eruit wordt gezeefd waarbij het zetmeel achterblijft, of het wordt meegepureerd. Room wordt optioneel aan een bisque toegevoegd.

Julia Child, een beroemde een Amerikaanse kooklerares, auteur en tv-persoonlijkheid (misschien voor jou bekend van de film Julie & Julia) merkte bij het maken van een bisque zelfs op: “Was niets af voordat de soep klaar is, want je zult herhaaldelijk hetzelfde keukengerei gebruiken en je wilt niet dat de heerlijke smaakrestjes in de afvoer verdwijnen.”

Ingrediënten

 • 500 gr ongepelde rauwe garnalen + 4-6 extra
 • 1 rode ui
 • 1 winterwortel
 • 2 stengels bleekselderij
 • 2 el tomatenpuree
 • 2 tomaten
 • 125 ml room + optioneel extra
 • 2 laurierblaadjes
 • Paar takjes peterselie
 • 1,5 liter vis- of garnalenbouillon
 • 4 el (60 gr) boter
 • 2 el neutrale olie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper of cajunkruiden (recept)
 • Optioneel: 2 el (30 gr) boter en 2 el (15 gr) bloem
 • Materialen: Grote (soep)pan, blender of keukenmachine, zeef, kom, schuimspaan, koekenpan, optioneel: sauspannetje

Aan de slag!

 1. Pel de garnalen (de 4 tot 6 extra niet pellen en apart houden). Schalen, koppen, poten en staarten niet weggooien. Verwijder de darmkanalen uit de garnalen en snijd ze in stukjes.
 2. Laat 1 eetlepel (15 gram) boter smelten in een grote (soep)pan tot het licht begint de bruisen. Voeg de schalen, koppen, poten en staarten toe en bak al omscheppend tot ze roze kleuren. Druk tijdens het bakken de koppen kapot. Voeg 500 ml bouillon toe en laat met het deksel op de pan 15 minuten zachtjes sudderen. Neem de pan van het vuur en laat een beetje afkoelen.
 3. Snipper ondertussen de ui en snijd de wortel, bleekselderij en tomaten (zonder zaden en vocht) in kleine blokjes. Hak de peterselie fijn.
 4. Doe de bouillon met alles erin in een blender of keukenmachine en maal heel fijn. Giet het mengsel door een zeef boven een kom en druk zoveel mogelijk van het vocht eruit. Het vocht wat je overhoudt is een ‘essence’. Gooi het restant in de zeef weg.
 5. Verhit een eetlepel boter en een eetlepel olie in de pan en bak hierin de de garnalen tot de stukjes roze zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de pan.
 6. Doe weer een eetlepel boter en olie in de pan en fruit op matig vuur de ui, wortel, tomaat en bleekselderij ca. 8 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en bak een minuut mee.
 7. Doe dan gehakte garnalen, de rest van de bouillon, laurier en de essence erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat 30 minuten zachtjes pruttelen met het deksel op de pan.
 8. Neem de pan van het vuur, vis de laurier eruit en pureer de bisque met een staafmixer. Zet terug op het vuur, roer de room erdoor, breng op smaak met zout en peper of cajunkruiden en houd de bisque op laag vuur warm.
 9. Verhit ondertussen de laatste lepel olie in een koekenpan en bak de hele garnalen tot ze roze zijn.
 10. Wil je een dikkere bisque, smelt dan nog 30 gram boter in een pannetje en meng met een garde 15 gram bloem erdoor. Laat 2 minuten garen en meng dit dan door de bisque.
 11. Verdeel de garnalenbisque over borden of kommen en garneer met peterselie, een hele garnaal en eventueel nog wat extra room.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*