Bladerdeeghapjes met ricotta en rauwe ham

Bladerdeeghapjes met ricotta en rauwe ham

Dit heerlijke hapje is na de kerst ontstaan uit wat ik nog in huis had. Bladerdeeg in de vriezer, plakken rauwe ham (Schwarzw√§lder) die tijdens de kerst met de kaasfondue niet op zijn gegaan, een aangebroken zak rucola, een aangebroken zakje geraspte kaas (van de kaaslolly’s die ik met kerst als hapje had gemaakt) en nog een ongeopend bakje ricotta. Na de kerst ben ik sowieso enkel bezig geweest met restjes opmaken want weggooien is zonde! En dat kwam dus voornamelijk neer op snacken en broodjes met lekkers. Niets bijzonders om op de website te publiceren, op deze hapjes na dan ūüėČ En als je naar de ingredi√ęnten kijkt, dan zie je ook dat je dit hapje heel gemakkelijk in andere combinaties kan maken. Rauwe ham kun je vervangen door andere hamsoorten, maar bijvoorbeeld ook door salami of chorizo. Rucola kun je vervangen door spinazie. De belegen kaas door een andere kaas, bijvoorbeeld Parmezaan of gryu√®re en de ricotta door bijvoorbeeld roomkaas met kruiden (Boursin, Paturain etc.) Doe gewoon wat jij lekker vindt!

Ingredi√ęnten

  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 6-8 plakken rauwe ham naar keuze
  • 6-8 el ricotta
  • 6 el belegen kaas, geraspt
  • 2 handjes¬†rucola
  • Versgemalen zwarte peper
  • Materialen: vershoudfolie, bakpapier

Aan de slag!

  1. Laat het bladerdeeg net genoeg ontdooien tot je de plakjes zonder scheuren kunt oprollen maar ze nog wel wat stevig zijn. Dit werkt makkelijker dan wanneer ze helemaal zacht zijn. Maak een rechthoekige lap van de plakjes (3 bij 2) met een kleine overlap en druk de naden goed aan met een natte vinger.
  2. Verdeel de ricotta over het deeg en strijk regelmatig uit met de bolle kant van een lepel. Maal wat peper over de ricotta.
  3. Verdeel de ham over de ricotta, daaroverheen de geraspte kaas en als laatste de rucola.
  4. Rol het deeg vanaf de lange kant strak op en wikkel de rol stevig in vershoudfolie. Leg in de koelkast om iets op te laten stijven.
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  6. Zodra de oven op temperatuur is, neem je de bladerdeegrol uit de koelkast en snijd je deze met het plastic er nog om (dat snijd iets gemakkelijker) in plakjes van ca. 1,5 cm. Verwijder het plastic van de plakjes en verdeel ze gelijkmatig over de bakplaat.
  7. Bak de hapjes in 15 tot 20 minuten in het midden van de oven goudbruin en knapperig. Laat iets afkoelen zodat de kaas weer een beetje kan stollen voor je ze van de bakplaat afhaalt.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*