Bladerdeegpakketjes met asperges, rauwe ham en kaas

Bladerdeegpakketjes met asperges, rauwe ham en kaas

Nog even en de witte asperges zijn alweer verdwenen šŸ˜„ Ze hebben nu al meerdere keren op mijn menu gestaan in verschillende bereidingen en zolang het nog kan, moest er natuurlijk nog een nieuwe variatie bij. Deze keer verwerkt in bladerdeegpakketjes met rauwe ham en kaas (ik gebruikte mozzarella). Buiten het witte asperges seizoen kun je dit natuurlijk ook prima maken met groene asperges.

Asperges maar 2 maanden in het seizoen

Ik heb me eigenlijk altijd afgevraagd waarom ze er maar zo kort zijn maar me er nog nooit in verdiept. Ik denk dan “waarom niet in de kas het hele jaar door kweken?” Maar nu ik er meer over gelezen heb, begrijp ik waarom ze er maar zo kort zijn. De aspergeplant blijkt dus niet zo gemakkelijk te zijn en wordt jarenlang op hetzelfde stuk grond geteeld. Na het telen heeft de grond rust nodig om de plant energie te geven om weer te kunnen groeien het volgende seizoen. De asperge is een meerjarig plant die 10 tot 12 jaar oud wordt. Daarna treedt er aspergemoeheid op en moet het veld helemaal leeggemaakt worden, en kan het jarenlang niet worden gebruikt. Telers gaan ondertussen verder op een ander stuk land. Geen wonder dat ze zo schaars zijn! Hier kun je meer over de aspergeteelt lezen.

Ingrediƫnten

 • 12, 16 of 20 asperges, afhankelijk van de grootte en dikte
 • 4 plakjes bladerdeeg (diepvries, ontdooid)
 • 8 plakjes rauwe ham
 • 100 gr geraspte kaas
 • 1 ei
 • Versgemalen zwarte peper
 • Materialen: ruime kookpan of aspergepan, rolstok, kwastje

Directions

 1. Snijd de houtachtige onderkanten van de asperges. Witte uiteraard ook nog schillen. Breng een pan water met wat zout aan de kook en kook de asperges 5 minuten. Draai het vuur uit, doe het deksel op de pan en laat 10 minuten staan. Groene asperges kunnen korter. Neem de asperges uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
 2. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht.
 3. Beleg de plakjes bladerdeeg met rauwe ham en geraspte kaas. Verdeel dan 3, 4 of 5 asperges van punt naar punt over elk plakje en maal er wat peper over. Vouw de tegengestelde punten over de asperges heen en druk dicht.
 4. Klop het ei los en bestrijk de bladerdeegpakketjes hiermee. Leg ze op de bakplaat en bak ca. 15 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin en krokant zijn.

Klik hier voor nog meer recepten met asperges.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*