Bladerdeegtaartjes met sticky uien, olijven en feta

Bladerdeegtaartjes met sticky uien, olijven en feta

Nog niet zo lang geleden maakte ik een paar kleine bladerdeegtaartjes met zalm omdat een hele plaattaart gewoon teveel is voor mij alleen. En ik vind het niet lekker om een al gebakken bladerdeeg plaattaart in te vriezen. Die bladerdeegtaartjes als kleine porties bevielen met zo goed, dat ik het weer eens wilde maken want ik had toch nog wat plakjes bladerdeeg in de vriezer. Deze keer heb ik gekozen voor een vulling van gekaramelliseerde uien, olijven, kappertjes en feta.

Bladerdeegtaartjes eerst blind bakken

Als je hartige taart bakt dan neigt de bodem vaak klef te worden door de ‘natte’ ingrediënten erop. Dit voorkom je door het deeg eerst blind te bakken. Je bakt de bladerdeegtaartjes dan eerst voor met bakpapier en een steunvulling erop. Voor de steunvulling kun je bijvoorbeeld gedroogde bonen, spliterwten, kikkererwten of ongekookte rijst gebruiken. Alleen is dat allemaal na blind bakken niet meer eetbaar, maar je kunt het wel gewoon nog bewaren voor volgende keren bakken. Ook zijn er keramische bakbonen te koop, een kleine investering waar je oneindig lang plezier van hebt. Kleine glazen knikkers werken overigens ook prima!

Ingrediënten

  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 2 grote rode uien
  • 100 gr feta of witte kaas
  • Handje zwarte olijven zonder pit
  • 2 el kappertjes
  • Roomkaas
  • Gedroogde oregano
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 2 el balsamicoazijn
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • 2 el milde olijfolie
  • 1 ei
  • Versgemalen zwarte peper
  • Materialen: koekenpan, kommetje, bakpapier, blindbakmateriaal

Aan de slag!

  1. Om te beginnen een tip: begin te werken met half bevroren bladerdeeg want dat is makkelijker te snijden en verwerken dan volledig ontdooid.
  2. Pel de uien maar laat het kroontje (de wortel) zitten. Snijd ze in de lengte in partjes en zorg dat alle partjes nog een stukje van het kroontje hebben zodat ze niet helemaal uit elkaar vallen. Ik snijd 16 dunne partjes uit een ui. Hak de olijven grof en verkruimel de feta grof.
  3. Verhit op middelhoog vuur de milde olie in een koekenpan en bak de uienpartjes ca. 5 minuten. Tussentijds een keer omdraaien.
  4. Voeg de balsamicoazijn en suiker toe en laat op laag vuur 5 minuten koken tot het vocht gereduceerd en stroperig is. Laat afkoelen.
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  6. Klop in een kommetje het ei los met een klein scheutje water of melk. Snijd van de plakjes bladerdeeg rondom een randje van een kleine centimeter af. Bestrijk de randen van de bodem in met wat ei, leg de afgesneden randjes er weer op en snijd bij (zie foto onderaan). Prik met een vork wat gaatjes in de bodem en bestrijk de randen met ei. Leg ze op een vel bakpapier op een bakplaat.
  7. Leg nu op elk bladerdeegvierkantje een stukje bakpapier maar niet op de randen want die moeten in tegenstelling tot de bodem wel rijzen. Doe iets van gewicht op de stukjes bakpapier voor het blind bakken. Bak in het midden van de oven tot de randen gerezen zijn. Dit duurt niet al te lang want het hoeft nog niet bruin te zijn. Neem de bakplaat uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 180 graden.
  8. Bestrijk de bladerdeegtaartjes met wat roomkaas en bestrooi met oregano. Beleg vervolgens met de ui en verdeel de olijven, kappertjes en feta erover. Besprenkel ze vervolgens met wat extra vergine olijfolie.
  9. Bak de bladerdeegtaartjes nog 10-15 minuten in de oven tot de randjes goudbruin en knapperig zijn.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*