Bleekselderij met gebakken paddenstoelen en Parmezaan

Bleekselderij met gebakken paddenstoelen en Parmezaan

Heb je dat ook wel eens? Dat je een struik bleekselderij hebt en er maar niet doorheen lijkt te komen? Ik in ieder geval wel. De struik gekocht omdat ik het anderhalve week geleden nodig had voor tomatensoep alla bolognese. Een halve week geleden wederom gebruikt voor lasagne bolognese en dan nog is het niet op. Dus heb ik het vandaag weer gebruikt voor een soort salade met gebakken paddenstoelen, peterselie, bosui en Parmezaanse kaas als onderdeel van een AVG’tje. En je raadt het vast al… nog steeds heb ik bleekselderij over. Gelukkig blijft het in de koelkast best lang goed dus ik denk dat het volgende week nogmaals terugkomt in mijn weekmenu. De A van aardappel is in dit geval ouderwets gebakken aardappels en de V van vlees gerookte filetlapjes voor de BBQ die ik nog in de vriezer had. Maar ja, die barbecue komt voorlopig driekwart jaar niet meer tevoorschijn dus heb ik ze gewoon in de grillpan gegrild.

Bleekselderij is heel gezond!

Bleekselderij zit boordevol vitaminen en mineralen. Vooral vitamine K is goed vertegenwoordigd, per 100 gram maar liefst 36 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Vitamine K is gunstig voor de bloedstolling en aanmaak van botten. Ook bevat bleekselderij veel vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine A (beiden 9% ADH per 100 gram), 5 procent vitamine C en ook nog wat vitamine B2 en B5 (3,5% en 2,5% ADH). Heb je een hoge bloeddruk, dan zou je zeker vaker bleekselderij moeten eten. 100 gram bleekselderij bevat namelijk 7,5 procent kalium ADH per 100 gram en van kalium weten we dat het bloeddrukverlagend werkt. Verder bevat het nog andere mineralen, waaronder calcium, en het aminozuur tryptofaan. Deze laatste zorgt voor de aanmaak van melatonine en serotonine in het lichaam. Van melatonine slaap je beter en serotonine zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit.

Ingrediënten

 • 3 à 4 stengels bleekselderij
 • 350 gr gemengde paddenstoelen
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 bosuitjes
 • Platte peterselie
 • Stukje Parmezaanse kaas
 • 1 el citroensap
 • 2 el extra vergine olijfolie
 • Klontje boter + scheutje neutrale olie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: koekenpan, schaaf/mandoline, kom

Aan de slag!

 1. Snijd de paddenstoelen in plakjes/stukjes en hak de knoflook fijn.
 2. Verhit een klontje boter met een scheutje olie in een koekenpan en bak de paddenstoelen op matig vuur tot ze zacht zijn. Voeg de knoflook en wat zout en peper toe en bak nog even mee.
 3. Schil ondertussen de draden van de bleekselderij en schaaf in heel dunne plakjes. Snijd een handje peterselie grof en de bosui in dunne ringetjes.
 4. Klop in een kom citroensap met extra vergine olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
 5. Schep de bleekselderij, paddenstoelen, bosui, peterselie en wat geschaafde Parmezaan erdoor.

 

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*