Bloemkool met bacon en kaassaus uit de oven (Keto)

Bloemkool met bacon en kaassaus uit de oven (Keto)

Een gezondere manier van mac & cheese maken is bloemkool met bacon en kaassaus uit de oven. Het gerecht is koolhydraatarm maar ik maakte dit met het oog op het Keto dieet omdat mijn lief dit volgt. Het is dus wel relatief vet omdat je 70 tot 80 procent van de dagelijkse calorieën uit vetten haalt. Eet je vegetarisch maar wel kaas, laat dan gewoon de bacon weg.

Bloemkool

Wie mij volgt weet dat ik geen fan ben van gekookte groenten. Beetje een trauma van vroeger toen ik alles zo lekker doorgekookt op m’n bord kreeg 🤢 Dus vanaf het moment dat ik voor mezelf begon te koken ben ik altijd op zoek gegaan naar alternatieven want je hebt nou eenmaal wel groenten nodig. Roosteren, grillen, roerbakken, als het maar niet doorgekookt is… Voor dit gerecht heb ik de bloemkool wel eerst geblancheerd anders blijft het echt te hard. Nou moet ik wel zeggen dat deze groente niet op mijn zwarte groentelijst staat, ik vind het heerlijk. Maar ook hiermee vind ik het fijn om er iets anders mee te doen!

Ingrediënten

  • 2 kleine bloemkolen
  • 250 gr bacon, reepjes of plakjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 100 gr roomkaas
  • 175 gr geraspte belegen kaas
  • 4 bosuitjes
  • 3 el bloem
  • 450 ml volle melk
  • 50 gr boter + extra om in te vetten
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: ruime kookpan, vergiet, koekenpan, sauspannetje, garde, ovenschaal

Aan de slag!

  1. Breng een ruime pan water aan de kook en snijd de bloemkool in kleine roosjes. Blancheer de bloemkool ca. 3 minuten. Giet af in een vergiet en laat uitlekken.
  2. Verhit ondertussen de helft van de boter in een koekenpan en bak de bacon krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Als je plakjes gebruikt, dan na het afkoelen grof verkruimelen.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht. Hak de knoflook fijn en snijd de bosuitjes in dunne ringetjes.
  4. Smelt de rest van de boter in een sauspannetje en fruit de knoflook een halve minuut. Voeg de bloem toe en bak al roerend met een garde ca. 2 minuten. Roer beetje bij beetje de melk erdoor tot een gebonden saus. Roer vervolgens de roomkaas erdoor tot het helemaal is opgenomen in de saus. Voeg vervolgens 100 gram van de kaas toe en roer tot het gesmolten is. Breng de kaassaus op smaak met zout en peper.
  5. Vet een ovenschaal in met wat boter en doe de bloemkool erin. Schep om met de kaassaus, bacon en bosui maar laat van bacon en bosui een klein beetje achter. Top de bloemkool met de rest van de kaas, bacon en bosui en zet 30 minuten in de oven.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*