Bloemkool ovenschotel met spekjes en ranchsaus

Bloemkool ovenschotel met spekjes en ranchsaus

Vorige week maakte ik een ovenschotel met sperziebonen en ik vond het fijn om weer eens een ovenschotel met saus te maken in plaats van een traybake. Dus zette ik er deze week weer één op het menu, nu met bloemkool, spekjes en oude kaas in een kruidige ranchsaus. Lekker met bijvoorbeeld gebakken aardappels of een gepofte aardappel met een vulling van dezelfde ranchsaus (wel extra maken want voor de ovenschotel zelf heb je alles nodig). Vlees hoeft voor mij niet omdat er al spekjes in de ovenschotel zijn verwerkt, maar als jij het zo niet compleet vindt, doe gerust erbij.

Bloemkool in ranchsaus

Ik hou heel erg van ranchsaus en ranchdressing en heb dat ook al in aardig wat recepten verwerkt. Ranchsaus of dip maak je op basis van zure room en mayonaise en een dressing wordt gemaakt van karnemelk en mayonaise. Omdat deze bloemkool ovenschotel warm is, gebruikte ik nu crème fraîche in plaats van zure room want deze laatste schift sneller en is dus beter voor koude bereidingen. Crème fraîche is vetter en schift daardoor vrijwel nooit. Het lijkt misschien gek om ook mayonaise te gebruiken in een warm gerecht, maar het is echt heel lekker! Voor de ranchsaus kun je verse en droge kruiden gebruiken. Ik gebruik vaker een droge mix want daarvan maak ik altijd gewoon een voorraadje in een potje. Altijd makkelijk om in huis te hebben!

Ingrediënten

  • 800 gr bloemkool, schoongemaakt gewicht
  • 250 gr spekjes
  • Klein bekertje (125 gr) crème fraîche
  • 100 gr mayonaise
  • 1 el gedroogde ranchkruidenmix (recept)
  • 225 gr geraspte oude kaas
  • 6 el gehakte bieslook
  • Boter of olie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kookpan, vergiet, koekenpan, ovenschaal

Aan de slag!

  1. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en kook in gezouten water beetgaar. Giet af in een vergiet en laat goed uitlekken.
  2. Verhit tegelijk een koekenpan zonder vetstof en bak de spekjes krokant.
  3. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden of 170 hete lucht. Hak de bieslook fijn en vet een ovenschaal in met boter of olie.
  4. Meng in een kom een ranchsaus van de crème fraîche, mayonaise en de ranchkruiden en breng indien je dat nodig vindt op smaak met zout en peper. Dat zit echter ook al in de ranchmix.
  5. Schep de bloemkool met de helft van de spekjes, de helft van de kaas en de helft van de bieslook door de ranchsaus en schep in de ovenschaal. Verdeel de rest van de spekjes en kaas erover, dek af met aluminiumfolie (matte kant naar beneden) en zet 20 minuten in het midden van de oven.
  6. Verwijder de folie en bak de ovenschotel nog ca. 10 minuten tot de saus bubbelt en de kaas begint te verkleuren. Garneer met de rest van de bieslook.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*