Bloemkool salade met ham en gorgonzola (Keto)

Bloemkool salade met ham en gorgonzola (Keto)

Ik had voor mezelf altijd een regel: op zondag rust in de keuken en dus niet echt koken. Maar ik heb na dik 10 jaar alleen weer een liefde in mijn leven en die is in het weekend altijd bij mij. Dus tegenwoordig wordt er wel op zondag gekookt want niemand zal bij mij ooit honger hebben šŸ˜‰ Echter omdat hij het Keto dieet (nauwelijks koolhydraten, maar veel vet) volgt, houd ik daar rekening mee. Vandaag heb ik het wel redelijk simpel gehouden in de vorm van een bloemkool salade met ham, gorgonzola en bosui.

Bloemkool als salade

Vanwege zijn Keto dieet, eet mijn lief bijna elke dag een salade als lunch. Omdat hij dus al zoveel sla eet gedurende de week, wilde ik nu eens iets anders doen. Vandaar dat ik nu eens geroosterde bloemkool heb gedaan. Is ook gelijk aardig wat voedzamer dan sla want het vult veel meer. Bereide bloemkool is laag in calorieĆ«n, slechts 22 per 100 gram en het bevat maar 1,8 gram trage koolhydraten. Om vetten toe te voegen heb ik gekozen voor ham en gorgonzola en een dressing op basis van crĆØme fraĆ®che en suikervrije mayonaise. Tegenwoordig kun je in de supermarkt mayo vinden zonder suiker maar ik maak heb het vandaag zelf gemaakt.

Ingrediƫnten

  • 450 gr bloemkool (eventueel diepvries)
  • 150 gr hamreepjes of blokjes
  • 150 gr gorgonzola
  • Klein bekertje crĆØme fraĆ®che
  • 60 gr (4 el) mayonaise (suikervrij)
  • 1 el citroensap
  • 1 teentje knoflook
  • 2 bosuitjes
  • Verse bieslook
  • 1 el neutrale olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kookpan, ovenschaal of bakblik, kom

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht.
  2. Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Breng een pan water aan de kook en blancheer de bloemkool, eventueel met wat zout, ca. 5 minuten tot het beetgaar is. Giet af en laat even droogstomen.
  3. Doe de bloemkool in een ovenschaal of bakblik, sprenkel de olie erover, maal er wat zout en peper over en rooster 20 minuten in het midden van de oven. Schep halverwege de ham erdoor.
  4. Meng in een kom crĆØme fraĆ®che met de mayonaise citroensap en geperste of geraspte knoflook en breng op smaak met zout en peper. Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes en snijd wat bieslook fijn.
  5. Schep de bloemkool, ham en bosui door de dressing. Verbrokkel de blauwe kaas erover en schep er voorzichtig doorheen. Garneer de bloemkool salade met de bieslook.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*