BLTC sandwich – bacon, sla, tomaat en blauwe kaas

BLTC sandwich – bacon, sla, tomaat en blauwe kaas

Een BLT sandwich is voor velen wel bekend: twee sneetjes brood of toast bestreken met mayonaise en daartussen bacon, lettuce (sla) en tomaat. Mijn BLTC sandwich is een aangepaste versie met de C (cheese) voor kaas, in dit geval blauwe kaas voor een scherpe twist. En in plaats van mayonaise te gebruiken, heb ik het brood gegrild met olijfolie. Daarnaast heb ik de tomaat niet rauw gelaten maar ook lekker gegrild. Een BLT vind ik gewoon saai maar zo met gegrilde tomaat en de blauwe kaas echt heerlijk!

De B in BLTC sandwich is van bacon maar er is verschil 

Als spek bacon wordt genoemd, dan bevat het relatief weinig vet. Dit wordt gesneden van het karbonadedeel van de rug van het varken. Het bestaat dan voor het overgrote deel uit vlees met een randje spek. Dan is er ook nog streaky bacon. Dit wordt gesneden van het buikspek, wat meer vet bevat. Bij ons is dit bekend als de langwerpige plakken ontbijtspek en ook speklappen worden van de buik gesneden. Ik gebruik het liefst dit deel omdat je het lekker kunt uitbakken in eigen vet. Bij gewone bacon moet je wel wat olie of boter in de pan doen omdat het snel kan aanbakken.

Ingrediënten

 • 4 dikke sneden brood
 • 6 langwerpige plakjes ontbijtspek
 • 1 grote tomaat
 • Stukje blauwe kaas
 • 2 bladeren ijsbergsla of 4 blaadjes little gem (mini romaine)
 • Olijfolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: koekenpan, grillpan

Aan de slag!

 1. Snijd de tomaat in plakken en leg deze op keukenpapier om het meeste vocht er een beetje uit te laten trekken.
 2. Verhit een koekenpan zonder boter of olie en en bak het spek krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Bacon of ontbijtspek wordt krokanter wanneer het afkoelt.
 3. Verhit een grillpan. Bestrijk het brood aan beide kanten met olie en grill ze om en om krokant met mooie grillstrepen.
 4. Grill vervolgens de plakjes tomaat aan beide kanten.
 5. Beleg 2 sneden brood met sla, bacon, verbrokkelde blauwe kaas en tomaat. Maal er wat zout en peper over, leg de andere sneden brood erop en snijd de BLTC sandwich eventueel doormidden.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*