Botersaus - bijvoorbeeld bij asperges of vis

Botersaus – bijvoorbeeld bij asperges of vis

Botersaus wordt veel gegeten bij asperges of vis en ook bij kreeft. Het aspergeseizoen is dit jaar vroeg begonnen omdat we zo’n zachte winter hebben gehad. Alleen zijn de asperges in de winkels nog schaars omdat ze door de coronacrisis niet snel gestoken kunnen worden. Dat wordt normaliter veel gedaan door arbeidsmigranten maar die zijn er nu niet. In de supermarkten bij mij in de buurt waren ze dan ook nog niet te vinden. Alleen de Albert Heijn had ze afgelopen zaterdag, de dag voor Pasen, maar daar waren ze ’s ochtends binnen een uur al uitverkocht. Gelukkig had de groenteboer ze nog wel voor, hou je vast… 12 euro per pond! Maar goed het was Pasen en ik had er zo’n zin in!

De botersaus

Zodra de asperges er zijn, eet ik ze de eerste keer altijd klassiek met ham, ei, krieltjes en gesmolten boter of botersaus (de tweede keer altijd aspergesoep). Deze keer ben ik voor botersaus gegaan. Maak je het bij asperges, gebruik dan het kookvocht. Asperges moet je toch 10 minuten laten rusten in het kookvocht alleen schep je er dan wat uit voor de saus. In die 10 minuten maak je de botersaus. Eet je de saus bij vis, dan gebruik je visbouillon of ook het kookvocht als je de vis hebt gepocheerd. Voor kreeft geldt hetzelfde; het kookvocht van gekookte kreeft of ook visbouillon, of schaaldierenbouillonblokjes. Ik bestel ze online. Vind je botersaus te vol of vet? Ga dan voor deze lichtere variant met crème fraîche.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

  • 125 gr koude roomboter
  • 30 gr bloem
  • 400 ml kookvocht/bouillon
  • Zout en witte peper
  • Materialen: sauspannetje, garde, optioneel: sudderplaatje

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

  1. Laat op matig vuur 25 gram van de boter smelten in een sauspannetje. De boter mag niet bruin worden! Roer met een garde de bloem erdoor en laat even garen. Ik werk altijd het liefst met een sudderplaatje zodat de warmte goed verdeeld is onder de pan.
  2. Roer nu beetje bij beetje de bouillon erdoor tot je een mooie gebonden roux hebt. Je hebt waarschijnlijk niet alle bouillon nodig.
  3. Neem de pan van het vuur en roer de rest van de koude boter in blokjes door de roux. Deze techniek heet monteren.
  4. Breng de botersaus op smaak met zout en peper.

[/directions]

Advertentie

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *