Bouyiourdi – gebakken feta met tomaat

Bouyiourdi – gebakken feta met tomaat

Er zijn zo van die gerechtjes die eigenlijk een voorgerecht zijn maar die je ook heerlijk kunt snacken bij een avondje tv kijken of Netflixen. Bouyiourdi is zo’n gerechtje. Gebakken, boterzachte feta met tomaat waarin je heerlijk stukjes pita kan dippen!

Bouyiourdi

Bouyiourdi (Grieks: Μπουγιουρντί) is een Grieks voorgerecht van gebakken feta en tomaat. Maar het is wel iets meer dan gewoon een plak feta met plakjes tomaat in de oven schuiven. De feta ligt op een ‘bedje’ van gepureerde tomaten met ui en knoflook en wordt naast de plakjes tomaat getopt met of groene paprika of groene chilipeper, oregano, olijfolie en soms ook rode ui, wat ik nu ook heb gebruikt. Ik hou niet van paprika dus heb ik groene chilipeper gebruikt. En hiermee bedoel ik die heel grote lichtgroene pepers die je ook veel in de Turkse keuken tegenkomt. Deze zijn niet extreem pittig. Ik koop ze altijd per kilo in de Turkse supermarkt en vries ze gelijk in. En alternatief is jalapeños uit een potje.

Ingrediënten

  • 200 gr (1 blok) feta
  • 3 tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kleine rode ui
  • 1 groene peper (zie tip boven)
  • ½ tl gedroogde oregano
  • 4 el neutrale olijfolie
  • Scheutje extra vergine olijfolie
  • Griekse pita’s om mee te dippen (recept)
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: foodprocessor, ovenschaaltje, aluminiumfolie

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht.
  2. Halveer 1 tomaat in de breedte (dus niet van kroontje tot kontje) en snijd van beide helften een schijfje. Leg deze opzij. Verwijder het vocht en de zaadjes uit de rest van de tomaat. Halveer ook de 2 andere tomaten en verwijder vocht en zaadjes. Snijd het vruchtvlees van de tomaten in stukjes en hak de knoflook grof. Snijd ook de ui in de breedte (dus ook niet van kroontje tot kontje) en snijd ook hiervan een schijfje. Maak de ringen los en leg opzij. Snipper de rest van die helft. De andere helft heb je niet nodig. Rol de groene peper een paar keer stevig tussen je handen zodat de zaden loskomen. Snijd de bovenkant eraf en tik stevig met de peper op de rand van een bakje zodat de zaden eruit vallen. Snijd de peper in ringetjes.
  3. Doe de stukjes tomaat, ui en knoflook in een foodprocessor en maal fijn. Breng op smaak met wat zout en peper en doe dit mengsel in een ovenschaaltje.
  4. Leg de plak feta in de tomatensaus en daarop de uienringen en de 2 plakjes tomaat. Verdeel daarover de peperringetjes, oregano en neutrale olijfolie en eventueel nog een draaitje zout en peper.
  5. Dek af met aluminiumfolie (matte kant naar binnen) en zet 15 minuten in het midden van de oven. Verwijder de folie en bak nogmaals 15 minuten. Leg tegen het einde de pita’s ook in de oven om af te bakken of door te warmen.
  6. Serveer heet vanuit de oven, besprenkeld met wat extra vergine olijfolie, met de pita’s.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*