Brabantse worstenbroodjes, leuk om in het weekend te doen!

Brabantse worstenbroodjes, leuk om in het weekend te doen!

Saucijzenbroodjes heb ik al heel wat keren gemaakt maar nog nooit worstenbroodjes. Heel af en toe kom ik bij de plaatselijke Plus waar ze in de koeling worstenbroodjes van een echte Brabantse bakker hebben en dan neem ik ze vaak mee. Maar die zijn wel al gegaard en hoeven alleen nog maar even opgewarmd te worden. Ik wilde het echter ook eens helemaal zelf doen. Dit stond al tijden op mijn to-do lijstje en nu heb ik eindelijk eens de tijd ervoor genomen.

Het recept is voor tien worstenbroodjes en dat is misschien voor sommigen wat veel tegelijk, maar je kunt gebakken broodjes ook gewoon invriezen (wikkel ze per stuk goed in vershoudfolie) en later weer ontdooien en nog even opwarmen in de oven.

Worstenbroodjes staan op de UNESCO lijst

Het worstenbroodje is ontstaan als een manier om vlees langer houdbaar te maken door het in deeg te rollen en te bakken. Traditiegetrouw worden ze vooral tijdens kerst (na de mis) en met carnaval gegeten. Het is echter niet helemaal duidelijk wanneer precies het eten van het worstenbroodje een echt gebruik werd. Tegenwoordig worder er jaarlijks zo’n 25 miljoen worstenbroodjes gegeten maar de pieken in consumptie liggen nog steeds tijdens carnaval en andere feesten. Sinds maart 2016 staat het Brabantse worstenbroodje op de UNESCO lijst van immaterieel cultureel erfgoed.

Ingrediënten

  • Voor het deeg:
  • 250 gr bloem
  • 5 gr zout
  • 5 gr suiker
  • 25 gr zachte roomboter
  • Zakje gist
  • Voor de vulling:
  • 400 gr gemengd of varkensgehakt
  • 1 klein ei
  • 1 el paneermeel
  • 1 tl zout
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl mosterd
  • Verder nodig:
  • 1 ei
  • 50 gr roomboter
  • Materialen: weegschaal, vershoudfolie, bakpapier, kom of optioneel: keukenmachine, kommetje, kwastje, klein pannetje

Aan de slag!

  1. Meng in een kom de ingrediënten voor de vulling. Niet te lang doorkneden want dan wordt het gehakt te compact. Weeg 10 porties van 40 gram af en maak er worstjes van. Leg ze op een bord, dek af met vershoudfolie en zet in de koelkast.
  2. Doe suiker en gist in 125 ml handwarm water. Roer door en laat even staan tot het een schuimlaagje krijgt. Doe bloem, zout en boter in een kom (van de keukenmachine) en schenk het gistwater erbij.
  3. Werk je met je handen dan de ingrediënten eerst goed mengen en vervolgens kneden tot een soepel, elastisch deeg. In de keukenmachine met een deeghaak laten draaien tot een soepel, elastisch deeg. Als je een stukje deeg pakt, moet je het uit kunnen rekken tot een dun vliesje. Is het deeg te droog, voeg dan nog wat water of boter toe en kneed nog even door. Laat het deeg afgedekt met vershoudfolie 10 minuten rusten op een warme plek.
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  5. Kneed het deeg niet meer door maar verdeel het gelijk in porties van 40-45 gram. Rol er bolletjes van.
  6. Rol elk bolletje uit tot een ovaal lapje, net iets langer dan de lengte van een worstje. Breng de lange zijden naar elkaar toe en knijp dicht. Rol even zachtjes het deeg egaal om het worstje. Zet vervolgens de zijkanten van je handen aan de uiteinden en rol het overtollige deeg eraf. Als dit niet lukt kun je de zijkanten ook naar binnen richting de lange naad vouwen. Rol nog even kort en leg de worstenbroodjes met de naad naar beneden op de bakplaat. Laat een uur rijzen op een warme plek.
  7. Verwarm de oven voor op 250 graden.
  8. Klop in een kommetje een ei los met een klein beetje water en bestrijk de worstenbroodjes hiermee.
  9. Verlaag de oventemperatuur naar 240 graden en bak de worstenbroodjes in ca. 10 minuten bruin en gaar. Draai de bakplaat halverwege 180 graden (voor naar achter) voor een gelijkmatige kleur.
  10. Laat ondertussen op de kleinste pit en laagste stand 50 gr boter smelten in een pannetje. De boter mag niet bruisen. Zodra de boter gesmolten is, het vuur uitzetten en met een lepel voorzichtig de witte vlokjes eraf scheppen. Je hebt nu geklaarde boter.
  11. Neem de worstenbroodjes uit de oven en bestrijk ze met de geklaarde boter.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*