Britse hartige pie met kip, prei en champignons

Britse hartige pie met kip, prei en champignons

Een Britse pie stond echt al heel lang op mijn to do lijstje en eindelijk heb ik het nu eens in mijn weekmenu opgenomen. Een redelijk eenvoudige versie met champignons omdat het herfst is, en prei en kip in een romige saus. Voor het deeg heb ik gewoon kant-en-klaar hartige taartdeeg gebruikt want dat scheelt weer in tijd. Je bent namelijk ook wel even bezig met het maken van de vulling.

Pie

Bij het woord pie denk je misschien als eerste aan taart maar het betekent ook pastei. Het kan ook zeker een lage, zoete taart zijn (zoals wij ook wel vlaai kennen) maar de Britten staan bijvoorbeeld ook bekend om hun hartige pie als avondmaal. Pies zijn er in verschillende soorten, gedefinieerd door hun korst. Een filled pie (ook wel single-crust of bottom-crust) is met deeg in de (oven)schaal met de vulling erop maar opengelaten. Een top-crust pie is met een vulling in de ovenschaal afgedekt met een dakje van deeg, zoals mijn versie. Een two-crust of double-crust pie is met deeg in de schaal en afgedekt met deeg, dus de vulling helemaal met deeg omsloten. Bij een hartige top-crust pie wordt overigens ook nog wel eens een dikke laag aardappelpuree gebruikt als dakje. Pies variëren verder ook in maat, van een grote pie om te delen tot kleine eenpersoonsporties. Bij een pie zoals deze is het ook leuk om kleine eenpersoonsschaaltjes (ramekins) te gebruiken, bijvoorbeeld als voorafje (denk al aan de Kerst!) Je kan een pie ook al prima van tevoren maken en in de koelkast bewaren en later pas afbakken.

NB: Je vindt de hoeveelheid kip wellicht wat weinig voor vier tot zes personen maar dat doe ik bewust om de vleesconsumptie wat te verminderen. In plaats daarvan heb ik gekozen voor meer champignons. Snijd de kip eventueel in wat kleinere blokjes om het meer te laten lijken 😉

Ingrediënten

  • 500 gr kip, filet of dijfilet
  • 2 à 3 preien (afhankelijk van de dikte), gewassen
  • 400 gr (kastanje) champignons
  • Hartige taartdeeg (diepvries)
  • 2 takjes tijm
  • 50 gr boter + extra
  • 30 gr bloem
  • 50 ml witte wijn
  • 250 ml kippenbouillon
  • 125 ml room
  • Sap van een halve citroen
  • 1 ei
  • Versgemalen zeezout en zware peper
  • Materialen: hapjespan of braadpan, hoge ronde ovenschaal of 4-6 ramekins

Aan de slag!

  1. Snijd de prei in dunne ringen en de champignons in plakjes. Ris de tijmblaadjes van de takjes en snijd de kip in blokjes.
  2. Verhit 50 gram boter in een hapjespan of braadpan en bak de kip rondom goudbruin. Schep uit de pan.
  3. Als er niet veel boter meer in de pan zit, voeg dan nog wat boter toe. Doe de prei met de tijm in de pan en bak de prei op matig vuur ca. 6 minuten. Voeg de champignons toe en bak nog ca. 5 minuten mee.
  4. Doe de kip en bloem erbij en bak al roerend 2 minuten om de bloem te laten garen. Voeg de wijn toe en laat al roerend ca. een minuut meekoken.
  5. Roer bouillon, room en citroensap erdoor en breng op smaak met zout en peper. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen tot een dikke saus. Laat afkoelen.
  6. Verhit de oven voor met de bakplaat erin op 220 graden of 200 met luchtcirculatie.
  7. Vet een hoge, ronde ovenschaal in of 4-6 kleine schaaltjes en vul met het kipmengsel. Dek goed af met hartige taartdeeg en snijd randjes af. De afsnijdsels kun je eventueel nog gebruiken om de taartdakjes mee te decoreren. Maak in het midden van het deeg een gaatje zodat stoom kan ontsnappen.
  8. Klop het ei los met een scheutje koud water en bestrijk het deeg ermee. Zet de schaal of schaaltjes op de hete bakplaat en bak 30 tot 35 minuten tot het deeg goudbruin is.

Tip: de vulling van deze pie kun je ook gebruiken als pastasaus. Gewoon door de pasta geschept of als tetrazzini.

Kruiden en specerijen kopen

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*