Britse klassieker: erwtenpuree met munt

Britse klassieker: erwtenpuree met munt

Ik had van vorige week nog een aangebroken zak tuinerwten in de vriezer waarmee ik deze week weer iets wilde doen en ik moest gelijk denken aan erwtenpuree met munt, een typisch Britse klassieker. Met de levendig groene kleur en de geur van verse munt is dit als een zuchtje lente op je bord, in welk jaargetijde je het ook eet! Erwtenpuree wordt in Groot-Brittannië vaak gegeten bij fish & chips, samen met remoulade of tartaarsaus. En dat is ook precies waarvoor ik de puree heb gemaakt!

De Britten hebben erwtenpuree en erwtenpuree

De Britten nemen hun erwten heel serieus want deze erwtenpuree, pea purée in het Engels, mag niet verward worden met mushy peas. Dit erwtenpuree recept met munt is namelijk heel eenvoudig en wordt gemaakt van verse erwten die simpelweg gepureerd of geprakt worden. Mushy peas (‘papperige’ erwten) is een heel ander verhaal. Dat wordt gemaakt van Marrowfat peas, wat we in Nederland Schokkers noemen. Dit zijn grote erwten die pas worden geoogst wanneer ze aan de plant al helemaal gedroogd zijn. In ons land kom je ze nauwelijks tegen en als ze al worden geteeld, dan gaan ze op export naar, je raadt het al, Groot-Brittannië. Voor mushy peas worden de droge erwten eerst een nacht geweekt in water met baking soda en daarna lang en langzaam gekookt tot ze opzwellen en vervolgens tot een ‘pap’ uit elkaar barsten. Nou, geef mij dit recept maar, dat is tenminste in 10 minuten klaar!

Ingrediënten

  • 300 gr diepvries tuinerwten
  • Volle hand verse muntblaadjes
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 el boter
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kookpan, kom, staafmixer

Aan de slag!

  1. Breng in een pan 500 ml water met het bouillonblokje aan de kook. Voeg de erwten en de munt toe en laat ca. 5 minuten zachtjes koken. Giet af en doe over in een kom.
  2. Pureer de erwten en munt grof met een staafmixer. Heb je die niet, het kan ook in een keukenmachine of blender of eventueel goed prakken met een vork.
  3. Roer de boter door het mengsel tot het gesmolten is. Proef en breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*