Broccoli, bloemkool, prei en worstjes gratin (Keto)

Broccoli, bloemkool, prei en worstjes gratin (Keto)

Eigenlijk ben ik niet echt fan van broccoli maar gecombineerd met bloemkool en prei in een gratin vind ik het wel te doen. En natuurlijk ook door de ui, knoflook, worstjes en flink wat kaas. Ik heb dan ook nog maar drie recepten met broccoli (zie onderaan), en dit is dan de vierde. Deze gratin is koolhydraatarm en keto friendly en is een complete maaltijd voor vier personen. Koolhydraten mis je hier niet eens. Wil je er wel een AVG’tje van maken, voeg dan eventueel voorgekookte minikrieltjes of aardappelblokjes toe.

Broccoli, bloemkool en prei

Ik hou heel erg van snijwerk maar net als spruiten schoonmaken, heb ik ook een hekel aan bloemkool en broccoli klein snijden. Ik ga dan ook voor gemak en koop gewoon diepvries. Als deze eenmaal ontdooid zijn, zijn ze al redelijk zacht en kunnen ze eigenlijk zo de ovenschaal in. Scheelt toch weer wat werk en tijd. Wat betreft de prei gebruik ik alleen het wit met een heel klein stukje van het lichte groen. Het stugge groen gooi ik echter nooit weg. Ik heb in de diepvries een zak waarin ik dat bewaar, samen met steeltjes van peterselie en bladselderij en de witte onderkanten die ik van bleekselderij afsnijd. Dit gebruik ik dan allemaal weer voor het trekken van groente-, kippen- of runderbouillon!

[ingredients title=”Ingrediënten”]

  • 300 gr broccoli
  • 400 gr bloemkool
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Kleine worstjes zoals chipolata of merguez
  • 150 gr geraspte mozzarella
  • Paar takjes verse tijm
  • Groot bekertje (200 gr) crème fraîche
  • 85 gr roomkaas
  • 2 el mosterd
  • 25 gr boter of ghee
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

  1. Snijd broccoli en bloemkool in roosjes. Blancheer ze ca. 5 minuten in gezouten water, giet af in een vergiet, spoel met koud water en laat goed uitlekken.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht en vet een ovenschaal in met een beetje boter of ghee.
  3. Snipper de ui grof, de knoflook fijn en snijd de prei met een klein stukje groen in dunne ringen. Meng in een kom crème fraîche met de roomkaas en mosterd en breng op smaak met zout en peper.
  4. Verhit de rest van de boter of ghee in een koekenpan en bak de prei en ui tot ze zachter zijn. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut mee.
  5. Verdeel broccoli, bloemkool en het preimengsel in de ovenschaal en schep het crème fraîche mengsel erdoor. Verdeel de worstjes en wat takjes tijm erover en maal nog wat zout en peper over het geheel. Zet de schaal ca. 15 minuten in de oven tot de worstjes bruin en gaar zijn. Strooi dan de kaas erover en zet de gratin nog terug in de oven tot de kaas gesmolten is.

[/directions]

Broccoli, bloemkool, prei en worstjes gratin (Keto)

Meer met broccoli:

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *