Broccoli salade met amandelen en kaas (Keto)

Broccoli salade met amandelen en kaas (Keto)

Broccoli staat niet op mijn lijstje van favoriete groenten maar ik maakte deze broccoli salade met amandelen, kaas en uitgebakken spek niet voor mezelf maar voor mijn lief als lunch. Omdat hij het Keto dieet volgt (nauwelijks koolhydraten en relatief veel vet), bestaan zijn lunches  vooral uit salades en ik probeer daarin zoveel mogelijk afwisseling te zoeken. Een gemengde salade met proteïnen en een dressing is heel gemakkelijk maar wordt ook snel saai. Een salade hoeft echt niet altijd uit sla, komkommer, tomaat en andere rauwkost te bestaan, het kan ook met andere groenten. In dit geval dus broccoli en eerder al eens met bloemkool en groene asperges.

Kaas in de broccoli salade

Ik kan je vertellen welke kaas je voor de broccoli salade moet gebruiken maar ik kan niet in jouw portemonnee kijken. Kies gewoon wat jij lekker vindt en binnen jouw budget past en wat je mogelijk in de koelkast hebt. Ik heb nu echte cheddar (dus niet de smeltkaas) gebruikt omdat ik daarvan nog een stukje had en die grof geraspt. Omdat ik deze salade overigens Keto friendly maakte voor mijn lief, heb ik voor de dressing suikervrije mayonaise gebruikt want suiker is uit den boze binnen dit dieet. Steeds meer merken maken een suikervrije variant maar let wel goed op de etiketten want ze zijn dan vaak wel extra vet. Lees dit maar eens. Het beste is om zelf mayonaise te maken. Niet supermakkelijk maar nou ook weer niet extreem moeilijk.

Ingrediënten

  • 2 stronkjes broccoli
  • Handje geroosterde amandelen
  • 75 gr kaas, heel stukje
  • 1 rode ui
  • 4 langwerpige plakjes ontbijtspek
  • Snufje zout
  • Klein scheutje neutrale olie
  • Voor de dressing:
  • 150 gr mayonaise, suikervrij
  • 3 el witte wijnazijn
  • 1 el mosterd
  • Verse bieslook
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kookpan, grote kom, koekenpan, grove rasp

Aan de slag!

  1. Snijd de broccoli in kleine roosjes. Breng een pan water met wat zout aan de kook en zet een kom ijskoud water klaar (eventueel met ijsblokjes). Doe de broccoli in het kokende water en kook 2 à 3 minuten tot de gewenste bite. Giet af en doe gelijk in het ijswater om het kookproces te stoppen en de frisse kleur te behouden. Zodra de broccoli koud is, afgieten en uit laten lekken.
  2. Verhit een klein scheutje olie in een koekenpan en bak de plakjes spek krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
  3. Snijd ondertussen de ui in dunne halve ringen. Rasp de kaas grof en snipper bieslook tot je ca. 2 eetlepels hebt.
  4. Klop in een grote kom de dressing met de bieslook en breng op smaak met zout en peper.
  5. Schep de broccoli, ui, de helft van de kaas en de helft van de amandelen door de dressing. Verdeel de salade over 2 kommen en garneer met de rest van de kaas en amandelen en verkruimeld spek.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*