Broodje beef teriyaki (Japanse biefstuk)

Broodje beef teriyaki (Japanse biefstuk)

Lekker weer een goed gevuld broodje op de zaterdagavond! Ik hou me graag vast aan mijn tradities: of een heerlijk broodgerecht of verse soep. Teriyaki is een Japanse kooktechniek. Gesneden vis of vlees wordt gebakken (yaki) in een marinade van sojasaus, mirin en suiker waardoor het een glans (teri) krijgt. Voor mijn broodje beef teriyaki mag het duidelijk zijn dat ik hiervoor biefstuk gebruik. Je kan ook kip gebruiken als je liever geen rood vlees eet.

Geef het broodje beef teriyaki extra pit

Naast komkommer en bosui bevat het broodje beef teriyaki ook bij voorkeur waterkers, wat veel wordt gebruikt in de Japanse keuken. Hier kom je het echter niet veel tegen; de supermarkten bij mij in de buurt verkopen het helaas niet. Je zou het kunnen vragen bij de groenteboer en ik weet dat je het bij AH online kan bestellen. Als vervanging kun je rucola gebruiken, al heeft de smaak hiervan iets minder pit dan waterkers. En ander alternatief is plakjes radijs of rettich, wat weer wat meer pit dan rucola heeft. Ik heb een combinatie van rucola en radijs gebruikt.

Ingrediënten

  • 4 harde broodjes naar keuze
  • 300 gr biefstuk op kamertemperatuur
  • 50 ml mirin
  • 50 ml Japanse sojasaus
  • 1,5 el palmsuiker of bruine suiker
  • 4 cm verse gember
  • 1 el sesamzaadjes
  • 1 bosuitje
  • ¼ komkommer
  • Handje waterkers of rucola
  • 3 el zonnebloem- of arachideolie
  • Optioneel: paar radijsjes
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: rasp, koekenpan, wok

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bevochtig de broodjes met wat water en leg ze 5 minuten op een rooster in het midden van de oven. Neem uit de oven en laat afkoelen.
  2. Snijd de biefstuk in reepjes en kruid met zout en peper. Schil en rasp de gember, snijd de bosui in ringetjes en de komkommer in dunne plakjes. Gebruik je ook radijs, schaaf dit dan in dunne plakjes. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan goudbruin.
  3. Breng ondertussen in een sauspannetje de mirin met de sojasaus en de suiker aan de kook en laat zachtjes op laag vuur doorkoken tot het iets stroperig is en de alcohol uit de mirin verdampt is.
  4. Verhit de olie in een wok en roerbak hierin het vlees snel gaar. Zorg dat al het vocht verdwenen is. Schep het desnoods weg met een soeplepel. Schenk de saus bij het vlees en voeg de gember toe. Wok op middelhoog vuur door tot de saus volledig ingedikt en glanzend is.
  5. Snijd de broodjes in de lengte open, maar nog net niet helemaal door. Beleg de broodjes met de waterkers (of alternatief), komkommer en het vlees. Bestrooi met de sesamzaadjes en de bosui.

Ook lekker:

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*