Broodje Español – chorizo, manchego en meer

Broodje Español – chorizo, manchego en meer

Een broodje Español is een broodje bomvol Spaanse smaken: chorizo, Serranoham, manchego, cabrales, groene olijven, zongedroogde tomaatjes en alioli. Ik heb het niet zelf bedacht, dit is een stukje uit mijn verleden tot 15 jaar terug, toen ik dit broodje en heel veel andere overheerlijke, megagevulde broodjes ontdekte. Ik dacht er nooit meer aan tot het pas geleden ineens weer in mijn hoofd opkwam.

Broodje Español van Hartenkaas

Ik heb 8 jaar in Amsterdam gewoond en ik had het geluk om aan de gezelligste gracht van de stad te wonen: de Prinsengracht. Elk jaar de Canal Pride die langstrok (feestjes bij mij thuis met een huis vol mensen, veel drank en eten), het Prinsengrachtconcert wat ik kon zien en horen, een lichtjes botenparade net voor Kerstmis, gigantische drukte met (toen nog) Koninginnedag, altijd boten op het water en toeristen op straat; het was er nooit saai. Inmiddels ben ik al weer jaren terug op mijn oude honk en mis ik die drukte niet meer (ik ben ook een dagje ouder 😉 ) maar wat ik wel soms nog kan missen zijn de zalige broodjes van Hartenkaas, letterlijk bij mij om de hoek in de Reestraat.

Deze broodjeszaak was echt de beste van heel Amsterdam. En ik zeg ‘was’ want ik kwam er na mijn vertrek achter dat de zaak om onduidelijke redenen ineens was gesloten in 2015. Vele (import) Amsterdammers, de werkende mens in de buurt en terugkerende toeristen waren in diepe rouw omdat zij niet meer dagelijks hun favoriete broodje(s) konden halen. Ik denk dat ze op hun kaart wel zo’n 80 verschillende koude en warme broodjes hadden, en dan niet zomaar een broodje maar enorm gevuld. Allen voor € 4,50 per stuk waarbij je kon kiezen uit héél grote witte of bruine pistoletjes of een Italiaanse bol. Ik had een aantal favorieten en je begrijpt dat het broodje Español daar één van was. Ook de fromage fondue is een kopie van de kaart, al heb ik die zelf nog wat aangepast. Gelukkig heb ik het menu altijd digitaal bewaard dus nu dit weer in mijn systeem zit, ga ik zeker nog broodjes van de kaart maken 🙂

De pistoletjes van Hartenkaas waren echt een stuk groter dan wat je in de supermarkt en bij de bakker vindt. En dat was ook wel nodig omdat er zoveel beleg op ging. Een goed alternatief is om kleine afbakbaguettes te gebruiken. Niet die hele smalle, het moet wel de breedte van een baguette hebben maar dan korter. Ik vond ze bij de Plus. Die zijn precies zo groot als destijds bij Hartenkaas.

Ingrediënten

 • 2 grote pistoletjes of kleine stokbroodjes
 • 8-10 plakjes chorizo
 • 4 plakjes Serranoham
 • Stukje manchego (Spaanse schapenkaas. Italiaanse Pecorino is een alternatief)
 • Stukje cabrales (Spaanse blauwe kaas. Andere soort kan ook)
 • Groene olijven
 • Paar zongedroogde tomaatjes
 • Alioli (recept)

Aan de slag!

 1. Leg de pistoletjes of stokbrood even in de oven zodat het brood lekker knapperig wordt.
 2. Laat de zongedroogde tomaatjes uitlekken op keukenpapier. Snijd de olijven in ringetjes en de tomaatjes in reepjes. Schaaf plakjes van de manchego of Pecorino en snijd plakjes van de blauwe kaas.
 3. Snijd de broodjes door en bestrijk de snijkanten met alioli. Beleg de onderste helften met Serranoham, blauwe kaas, chorizo, manchego/Pecorino, zongedroogde tomaatjes en olijven. Bovenste helft erop en klaar.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*