Broodje gepaneerde speklapjes met gebakken uien

Broodje gepaneerde speklapjes met gebakken uien

Onlangs maakte ik een broodje met gepaneerde schnitzel op Japanse wijze en toen schoot gepaneerde speklapjes ook in mijn hoofd. Iets waar ik herinneringen aan heb tot heel veel jaren terug. En wat ik in mijn hoofd heb gaat er ook niet meer uit tot het gemaakt is. Om het broodje extra lekker te maken heb ik er ook gebakken uien met wat knoflook aan toegevoegd.

Broodje gepaneerde speklapjes is een trip down memory lane

Tot een paar jaar gelden had je op de Haagse Markt, de grootste markt met eigen terrein van Nederland, een eettentje in een vast gebouwtje van de familie Otten (in Den Haag een bekende marktkoopluifamilie). Maar de markt moest worden opgeknapt en het eetentje daardoor worden afgebroken. Ze konden een andere plek krijgen, maar daar werd zoveel huur voor gevraagd dat de familie besloot niet meer terug te keren. Zo jammer! Ik ken het al van toen ik nog maar een klein meisje was. Als je daar langsliep, dan liep het water je in de mond van de geur van gebakken uien en knoflook. Zo was hun broodje warm vlees met gebakken uien en knoflook befaamd. En ook hun broodje met gepaneerde speklapjes. Omdat de markt zo groot is, ben je daar wel een paar uur zoet en uiteindelijk krijg je trek. Voor de lunch streek je dan neer bij Otten voor een lekker broodje of huisgemaakte soep. Ik ging altijd voor het broodje warm vlees of de gepaneerde speklap!

Ingrediënten

 • 4 zachte puntjes
 • 2 grote speklapjes zonder zwoerd
 • 1 ei
 • Bloem
 • Paneermeel
 • 2 grote uien
 • 2 teentjes knoflook
 • Boter
 • Zonnebloemolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Optioneel: mosterd
 • Materialen: 3 diepe borden, 2 koekenpannen

Aan de slag!

 1. Snijd de ui in dunne halve ringen en hak de knoflook fijn. Snijd de speklapjes in tweeën en kruid ze met zout en peper. Optioneel kun je ze ook eerst inwrijven met mosterd.
 2. Zet 3 diepe borden klaar met bloem, losgeklopt ei met een scheutje water en paneermeel. Wentel de speklapjes door de bloem, dan ei (even uit laten druipen) en vervolgens door het paneermeel.
 3. Verhit een klont boter met een scheutje olie in een koekenpan en bak de uien tot ze goudbruin zijn. Bak niet te hard maar neem de tijd. Je wilt geen zwart verbrande uien. Laat ze op matig vuur rustig zacht worden en schep regelmatig om. Uiteindelijk gaan ze karamelliseren en kleuren. Dit neemt ca. 25 minuten in beslag. De laatste 2 minuten bak je de knoflook mee.
 4. Zodra de uien bruin worden, bak je de speklapjes. Verhit een flinke klont boter met een scheutje olie in een andere koekenpan. Bak de speklapjes om en om goudbruin en krokant. Ook hierbij geldt niet te hard. Het vlees moet de tijd krijgen om gaar te worden zonder dat de paneerlaag verbrandt.
 5. Snijd de broodjes open en beleg met een speklapje en de gebakken uien. Naar wens kun je er ook nog een sausje naar eigen smaak op doen.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*