Broodje Indische gehaktballetjes in pindasaus

Broodje Indische gehaktballetjes in pindasaus

Gehaktballen of gehaktballetjes, ik hou er zo van! Ik had zin in Indisch gekruide gehaktballetjes in pindasaus en besloot daarmee lekker mijn broodje van de week te maken, iets wat ik vrijwel elke zaterdag doe. Uiteraard met zelfgemaakte pindasaus, nog wat zoetzure komkommer voor een frisse touch en gefruite uitjes voor een crunch.

Gehaktballetjes in pinda- of satésaus?

Pindasaus en satésaus worden vaak voor hetzelfde aangezien maar ze zijn dat niet. Pindasaus is uiteraard op basis van pinda’s terwijl met satésaus alle sauzen voor bij de saté worden bedoeld. Dat kan ook een donkere saus op basis van ketjap zijn.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

  • 4 broodjes naar keuze
  • 250 gr gemengd of rundergehakt
  • 1 ei
  • 1 tl gemalen komijn (djinten)
  • 1 tl gemalen korianderzaad (ketoembar)
  • 1 el ketjap (géén sojasaus!)
  • 1 tl sambal
  • Paneermeel
  • Stukje komkommer
  • 60 ml witte azijn
  • 30 ml water
  • 1 el suiker
  • Chilivlokken
  • Gefruite uitjes
  • ½ recept pindasaus
  • Zonnebloem- of arachideolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: schaaltje, klein pannetje, kom, hapjespan, pan voor de pindasaus

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

  1. Doe de azijn met het water, de suiker, chilivlokken naar smaak en een snufje zout in een pannetje en verwarm tot de suiker is opgelost. Snijd of schaaf ondertussen de komkommer in dunne plakjes en doe in een schaaltje. Giet het azijnmengsel over de komkommer en laat afkoelen.
  2. Meng het gehakt met het ei, djinten, ketoembar, ketjap, sambal en voldoende paneermeel en breng op smaak met zout en peper. Draai van het mengsel 16 balletjes.
  3. Verhit wat olie in een hapjespan en bak de gehaktballetjes rondom bruin en gaar.
  4. Maak ondertussen de pindasaus volgens het recept.
  5. Giet de pindasaus bij de gehaktballetjes en warm het geheel nog even door.
  6. Beleg de broodjes met de zoetzure komkommer en de gehaktballetjes (eventueel gehalveerd) en schep er nog wat pindasaus op. Garneer met de gefruite uitjes.

[/directions]

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *