Broodje kipgehaktballetjes met jus, bosui en ijsbergsla

Broodje kipgehaktballetjes met jus, bosui en ijsbergsla

Al twee weken geen ‘broodje van de week’ gedeeld, dus het werd weer eens tijd! Als je de hele week achter de potten en pannen staat, vind ik het heel fijn om op zaterdag gewoon simpel een lekker broodje te maken. De ene keer wat meer aangekleed dan de andere. Deze keer heb ik het eenvoudig gehouden met kipgehaktballetjes in jus, bosui en ijsbergsla.

Kipgehaktballetjes

Ik ben sowieso dol op gehaktballen of balletjes maar ik maak ze eigenlijk nooit van kip en dat terwijl ik ook een enorme kipliefhebber ben. Ik heb even teruggekeken en de laatste keer dat ik kipgehaktballetjes maakte was ergens in 2017. Als ik iets met kipgehakt maak, bijvoorbeeld een kipburger of saté lilit, dan maal ik vrijwel altijd zelf kipfilet of kipdijfilet tot gehakt. Ik heb zo’n mooie opzet voor mijn Kenwood kMix om vlees te malen en verse worst te maken. Al heb ik verse worst nog maar één keer gemaakt. En dat is puur omdat natuurdarmen per minimaal 15 meter worden verkocht en dat is echt heel veel worst 😉 De slager die destijds bereid was om mij een stuk van 2,5 meter te verkopen, is er helaas mee gestopt. Maar goed, terug naar het gehakt. Zelf malen hoeft natuurlijk niet want kipgehakt vind je in elke supermarkt. Ik doe het omdat ik dan zelf voor de kwaliteit kip kan kiezen maar ook omdat ik voor mij alleen dan een kleinere portie kan maken en niet met een bak van minstens 300 gram zit.

Nog een tip: ijsbergsla koop ik nooit voorgesneden want na een dag beginnen de randjes al oranje te kleuren en wordt het slap. Het is dan nog niet bedorven maar ik vind het er gewoon niet fris uitzien. Een tijd geleden kwam ik erachter hoe je een hele krop ijsbergsla wel tot twee maanden goed kan houden. Hoe? Dat lees je hier!

Ingrediënten

 • Voor de kipgehaktballetjes:
 • 250 gr kipgehakt
 • 1 klein ei
 • Paneermeel of panko
 • Kruiden/specerijen naar wens
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • 100 gr boter
 • Voor de jus:
 • 1 kippenbouillonblokje
 • 100 ml heet water
 • 2 tl maïzena
 • Verder nodig:
 • 4 broodjes naar wens
 • 1 bosuitje
 • Paar bladeren ijsbergsla
 • Materialen: kom, koekenpan

Aan de slag!

 1. Meng het gehakt met het ei, paneermeel of panko naar eigen inzicht, peper en zout en eventueel kruiden en/of specerijen naar wens. Draai van het mengsel 16 gelijke balletjes.
 2. Verhit de boter in een koekenpan en bak de kipgehaktballetjes rondom gaar. Bedenk dat als je kleine kipgehaktballetjes door en door bruin bakt zoals gewone gehaktballen, ze wel vrij droog worden. Wil je ze liever iets sappiger, is het echt niet erg als ze iets lichter van kleur zijn.
 3. Snijd ondertussen ijsbergsla in heel fijne reepjes (bladeren op elkaar leggen, oprollen en zo fijnsnijden), en de bosui in dunne ringetjes.
 4. Neem de balletjes uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie (glanzende kant naar binnen).
 5. Giet het hete water in de pan en verkruimel het bouillonblokje erbij. Laat al roerend zachtjes koken tot het bouillonblokje opgelost is. Maak van de maïzena een papje met een scheut koud water en roer beetje bij beetje door de jus tot het de gewenste dikte heeft. Schud de balletjes nog even in de jus.
 6. Snijd de broodjes open en beleg met de sla en kipgehaktballetjes. Schep er wat jus over en garneer met bosui.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*