Broodje krokante kip en uienringen met ranchdressing

Broodje krokante kip en uienringen met ranchdressing

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: voor deze broodjes met krokante kip en uienringen met ranchdressing ben je wel even bezig want het kost wat tijd. De kip moet namelijk eerst een paar uur marineren, de uienringen moeten in een beslag worden gemaakt en beiden moet je dan nog frituren. Fastfood wat dus eigenlijk helemaal niet zo fast is 😉 Maar wel enorm lekker!

Krokante kip

Gefrituurde krokante kip ken je vast wel van KFC. Krokante kip wordt gezien als typisch Amerikaans, waar het ook bekend staat als Southern fried chicken. De krokante laag wordt doorgaans niet gemaakt met broodkruim (paneermeel/panko) maar door een combinatie van bloem en maïzena en een natte marinade. Hierdoor ontstaat een soort beslag wat superkrokant wordt tijdens het frituren. Ik zou dit persoonlijk dan ook nooit op deze manier in de oven of airfryer maken want dat geeft niet hetzelfde resultaat. Het gaat er hier om dat je de kip heel snel krokant frituurt zodat sappigheid behouden blijft. Overigens is het niet eens typisch Amerikaans want het waren de Schotten die voor het eerst hun kip frituurden zonder seasoning. Ondertussen hadden een aantal West-Afrikaanse volkeren tradities van gekruide gebakken kip. Schotse frituurtechnieken en West-Afrikaanse kruidentechnieken werden gecombineerd door tot slaaf gemaakte Afrikanen en Afro-Amerikanen in de Amerikaanse Zuidelijke staten. En zo ontstond het nu bekende Southern fried chicken.

Heb je overigens gewoon zin in stukken crispy fried chicken zoals de buckets van KFC? Check dan dit recept!

Ingrediënten

  • 4 hamburgerbroodjes
  • 4 kipdijfilets
  • 1 tl (gerookt) paprikapoeder
  • ¼ tl cayennepeper
  • ½ tl uienpoeder
  • ½ tl knoflookpoeder
  • 150 ml karnemelk
  • 1 klein ei
  • 200 gr bloem
  • 25 gr maïzena
  • Augurkenschijfjes
  • 50 ml nat van de augurken (of witte wijnazijn)
  • IJsbergsla
  • Ranchdressing (recept)
  • ½ recept gefrituurde uienringen (recept)
  • ½ liter zonnebloemolie
  • Zout en peper
  • Materialen: 2 kommen, hersluitbare vershoudzak, pan met dikke bodem (en kookthermometer) of elektrische frituurpan, grillpan

Aan de slag!

  1. Meng in een kom het nat van de augurken (of azijn) met paprikapoeder, cayennepeper, uienpoeder, knoflookpoeder, 1 theelepel zout en een halve theelepel peper.
  2. Sla de kipdijfilets wat platter en doe ze in een grote hersluitbare vershoudzak. Giet de marinade erbij en sluit de zak goed af. Masseer zodat alle stukken kip goed bedekt zijn. Laat minstens 2 uur marineren in de koelkast. Langer is ook prima.
  3. Maak een dikke ranchdressing volgens recept en zet tot gebruik in de koelkast.
  4. Maak de krokante uienringen volgens recept.
  5. Verhit de olie de olie in een pan met dikke bodem tot 180 graden. Als je de uienringen pas vlak voor de kip gaat frituren, dan is de olie nog warm.
  6. Doe de karnemelk in een kom en klop het ei erin los. Neem de kip uit de marinade en leg ze in de karnemelk.
  7. Meng in een andere kom bloem, maïzena, 1 theelepel zout en een halve theelepel peper.
  8. Neem de kip uit de karnemelk en wentel ze goed door de bloem. Frituur 2 stukken kip tegelijk 6 tot 8 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en herhaal met de andere 2 stukken kip.
  9. Houd de kip en uienringen warm in de oven op 120 graden.
  10. Verhit een grillpan, snijd de broodjes door en toast ze even op de snijkanten.
  11. Snijd wat ijsbergsla in reepjes.
  12. Lepel ranchdressing op de onderste helften van de broodjes en verdeel er augurk over. Leg daarop een stuk krokante kip, verdeel er sla over en daarop wat uienringen. Tot slot nog wat ranchdressing.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*