Broodje linzenburger op z’n oosters gekruid

Broodje linzenburger op z’n oosters gekruid

Op mijn vegadagen eet ik vaak vegetarische producten die in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Een aantal van die producten vind ik prima te eten, vooral de Vivera kaasschnitzel. Ook koop ik regelmatig falafel. Zelfgemaakt vind ik eigenlijk wel lekkerder maar het is best wat werk en daar heb ik niet altijd tijd voor. Nu had ik echter zin om weer eens iets zelf te maken alleen dan wel iets wat ik nog niet eerder had gemaakt. En omdat ik toch nog een zak rode linzen in de voorraadkast had, werd het dus een linzenburger! De linzenburger is het lekkerst op een hard broodje, ik heb een Italiaanse bol gekozen omdat die wat groter is.

Welke linzen voor de linzenburger?

Ik had nu dus nog rode linzen in huis maar voor de linzenburger kun je elke kleur linzen gebruiken. Sommige droge linzen moet je wel eerst een uurtje laten weken om de kooktijd te verkorten. Rode linzen hoeven niet eerst geweekt en ze hebben geen lange kooktijd nodig. Koop echter gerust gare linzen in blik, dat scheelt weer tijd. En als je zelf linzen kookt, ga dan uit van 50 gr droge linzen voor ca. 100 gram gaar.

Het maken van het mengsel kost wel wat tijd maar je kunt dit ook al eerder op de dag of een avond van tevoren maken en de burgers in de koelkast bewaren. Hierdoor stijven ze op en dat maakt het bakken zelfs nog gemakkelijker. De kans dat ze uit elkaar vallen is dan namelijk kleiner. Ik gebruik trouwens een burgerpers voor mooie, gelijkmatige burgers.

Ingrediënten

  • 4 harde broodjes
  • 400 gr gare linzen, uitgelekt
  • 1 kleine winterwortel
  • 1 kleine (rode) ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Stukje van ca. 5 cm verse gember
  • 2 eieren
  • 4 el oud broodkruim of panko
  • 1 tl gemalen komijn (djinten)
  • 2 tl kerriepoeder, mild of pikant naar wens
  • 1 tl gemalen koriander (ketoembar)
  • ¼ tl trassipoeder
  • 1 tl tamarindepasta (asem)
  • Bloem
  • Zonnebloemolie
  • Aankleding naar wens: sla, gefruite uitjes, augurk, tomaat, komkommer, kaas etc.
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: rasp, kom, koekenpan, spatel, optioneel: burgerpers, grillpan

Aan de slag!

  1. Snipper de ui heel fijn. Raspen kan ook maar er komt dan veel vocht vrij dus druk dat in een zeef er dan wel goed uit anders wordt de linzenburger te nat en heb je meer bloem nodig, wat de smaak niet ten goede komt.
  2. Schil de gember en wortel en rasp beide fijn. Voor de knoflook kun je en pers gebruiken of ook heel fijn raspen.
  3. Meng in een kom alle ingrediënten plus 4 eetlepels bloem en breng op smaak met zout en peper. Het moet stevig genoeg zijn om er burgers van te vormen. Is het mengsel nog te korrelig of nat, meng er dan nog wat bloem doorheen. Doe dit met beleid want je wilt niet dat de bloem naar boven komt in smaak. Eventueel kun je ook nog extra broodkruim gebruiken. Laat de burgers eventueel in de koelkast een tijdje opstijven.
  4. Verhit flink wat olie in een koekenpan en bak de burgers langzaam op laag vuur 5 tot 7 minuten per kant. Keer heel voorzichtig met een spatel. Laat je niet verleiden om snel te keren of harder te bakken. Door de burgers langzaam te laten bakken en niet te snel te keren is de kans kleiner dat ze uit elkaar vallen en is de buitenkant krokant en de binnenkant ook gaar.
  5. Serveer de linzenburger op een broodje met aankleding en saus naar wens. Toast het broodje optioneel eerst nog even op de snijkanten in een grillpan.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*