Broodje met Generaal Tso sticky zoetzure kip

Broodje met Generaal Tso sticky zoetzure kip

Er was eens, lang, lang geleden, een Chinese Generaal Tso die enorm van sticky zoetzure kip hield… NOT! Dit is een fabeltje want de sticky zoetzure kip komt helemaal niet uit de tijd van Generaal Tso en zeker ook niet uit de regio waar hij vandaan kwam. Naar het schijnt is het een veramerikaanst Chinees gerecht wat door Chinese immigranten naar de VS is gebracht. Eigenlijk eet je dit met rijst maar ik vond het heerlijk op een broodje. Wil je dit echt als maaltijd eten met rijst, dan is dit genoeg voor twee personen. Ben je met meer, neem dan wat meer kip. Saus hoef je niet aan te passen want het is ruim voldoende.

Generaal Tso kip

Generaal Tso’s kip is een populair gerecht in Chinese restaurants in Amerika. Het gerecht is vernoemd naar Zuo Zongtang (Tso Tsung-t’ang), een staatsman en militair leider uit de Qing-dynastie, hoewel er geen geregistreerde connectie met hem is, noch is het gerecht bekend in Hunan, de thuisprovincie van Zuo. Ook in Xiangyin County, waar Zuo werd geboren is het niet bekend; nakomelingen van Zuo, die nog steeds in Xiangyin County wonen, zeggen dat ze nog nooit van het gerecht hebben gehoord. Er gaan verschillende verhalen hoe de zoetzure kip dan aan zijn Generaal Tso naam is gekomen maar vast staat wel dat een dergelijk gerecht door immigranten naar de VS is gebracht en dat het is aangepast aan de Amerikaanse smaak.

Ingrediënten

  • Voor de kip:
  • 500 gr kip, filet of dijfilet
  • 60 gr maïzena
  • 60 gr bloem
  • Voor de saus:
  • 1 el sesamolie
  • 2 teentjes knoflook
  • Stukje verse gember
  • 2 bosuitjes
  • 1 el maïzena
  • 30 ml sojasaus
  • 30 ml ketjap
  • 120 ml kippenbouillon
  • 2 el appelazijn
  • 1 el hoisinsaus (recept)
  • 1 el honing
  • 1 el sesamzaadjes
  • Verder nodig:
  • 4 broodjes
  • 4 el mayonaise
  • Sriracha
  • Sla
  • Zonnebloemolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kommetje, kom, hapjespan

Aan de slag!

  1. Hak de knoflook fijn en een stukje gember tot je hiervan een volle theelepel hebt. Snijd de bosuitjes heel fijn.
  2. Meng in een kommetje de mayonaise met een hoeveelheid sriracha naar wens.
  3. Dep de kip goed droog, snijd in blokjes en kruid met zout en peper. Meng in een kom met maïzena en bloem.
  4. Verhit op middelhoog vuur in een hapjespan een flinke laag olie. Check met een houten lepel of de olie heet genoeg is. Als je de lepel in de olie zet en je ziet kleine belletjes rondom de lepel, dan is de olie heet genoeg. Bak de kip al omscheppend in 7-8 minuten goudbruin en gaar. Niet de kom omkieperen in de pan want overtollige maïzena en bloem moet niet mee in de pan. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  5. Doe de sesamolie in de pan en bak knoflook en gember even kort aan. Roer de sojasaus, ketjap, bouillon, azijn, hoisin en honing erdoor en breng op smaak met peper. Breng aan de kook, maak een papje van de maïzena met wat koud water en roer erdoor. Verlaag het vuur een laat ca. 2 minuten zachtjes pruttelen tot de saus dik is. Proef of er nog wat honing bij moet als het te zuur is of juist azijn als het te zoet is. Schep de kip, bosui en sesamzaadjes door de saus en houd op laag vuur warm.
  6. Snijd de broodjes door en bestrijk de onderste helft royaal met de srirachamayo. Verdeel sla en kip over de broodjes en dek af met de bovenste helft van de broodjes.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*