Broodje met salami, olijven, ansjovis en mozzarella

Broodje met salami, olijven, ansjovis en mozzarella

Het ‘broodje van de week’ is deze keer bomvol Italiaanse smaken: salami, olijven, ansjovis, kappertjes, zongedroogde tomaatjes en mozzarella. Warm uit de oven zodat de mozzarella lekker gesmolten is. Ik heb het overigens niet helemaal zelf bedacht, dit is een stukje uit mijn verleden tot 15 jaar terug toen ik dit broodje ‘cremonese’ en heel veel andere overheerlijke, megagevulde broodjes ontdekte.

Broodje cremonese van Hartenkaas

Ik heb 8 jaar in Amsterdam gewoond en ik had het geluk om aan de gezelligste gracht van de stad te wonen: de Prinsengracht. Elk jaar de Canal Pride die langs trok (feestjes bij mij thuis met een huis vol mensen, veel drank en eten), het Prinsengrachtconcert wat ik kon zien en horen, een lichtjes botenparade net voor Kerstmis, gigantische drukte met (toen nog) Koninginnedag, altijd boten op het water en toeristen op straat; het was er nooit saai. Inmiddels ben ik al weer jaren terug op mijn oude honk en mis ik die drukte niet meer (ik ben ook een dagje ouder 😉 ) maar wat ik wel soms nog kan missen zijn de zalige broodjes van Hartenkaas, letterlijk bij mij om de hoek in de Reestraat.

Deze broodjeszaak was echt de beste van heel Amsterdam. En ik zeg ‘was’ want ik kwam er na mijn vertrek achter dat de zaak om onduidelijke redenen ineens was gesloten in 2015. Vele (import) Amsterdammers, de werkende mens in de buurt en terugkerende toeristen waren in diepe rouw omdat zij niet meer dagelijks hun favoriete broodje(s) konden halen. Ik denk dat ze op hun kaart wel zo’n 80 verschillende koude en warme broodjes hadden, en dan niet zomaar een broodje maar enorm gevuld. Allen voor € 4,50 per stuk waarbij je kon kiezen uit héél grote witte of bruine pistoletjes of een Italiaanse bol. Ik had een aantal favorieten zoals de Español, de fromage fondue en dus ook deze cremonese, al heb ik die zelf nog wat aangepast door er kappertjes en zongedroogde tomaatjes aan toe te voegen. Gelukkig heb ik het menu altijd digitaal bewaard en kijk ik er zo nu en dan nog eens op terug als ik even geen inspiratie heb voor een ‘broodje van de week’.

Ingrediënten

 • 2 harde broodjes naar keuze
 • 4-8 plakjes salami, afhankelijk van de grootte
 • 2 el groene olijven
 • 1 bol mozzarella
 • ½ blikje ansjovis
 • 1 el kappertjes
 • 4 zongedroogde tomaatjes
 • 2 el pesto

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden of 190 hete lucht. Laat de tomaatjes uitlekken op keukenpapier.
 2. Snijd de mozzarella in plakjes, de olijven in ringetjes en de tomaatjes in stukjes.
 3. Snijd de pistoletjes open maar niet helemaal door. Bestrijk de snijkanten met pesto en beleg ze met mozzarella, salami, ansjovis. tomaatjes, kappertjes en olijven.
 4. Leg de broodjes in de oven tot de mozzarella gesmolten is.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*