
Broodje mozzarella gehaktballetjes in tomatensaus
Het ‘broodje van de week’ is deze keer niet een snel klaar broodje zonder koken maar eentje waar je wat werk aan hebt. Want voor de mozzarella gehaktballetjes in tomatensaus moet je echt aan het fornuis. Dit is dan ook echt zo’n broodje om te maken voor bijvoorbeeld op een makkelijke zaterdagavond terwijl je Netflix of iets dergelijks al klaar hebt staan!
Mozzarella gehaktballetjes
Voor vegetariërs die wel alle kaassoorten eten is de naam mozzarella gehaktballetjes misleidend want de balletjes zijn niet puur van mozzarella gemaakt. Het gaat hier namelijk echt om gehaktballetjes met in het binnenste een blokje mozzarella. Ik heb hiervoor half-om-half gehakt gebruikt omdat ik dat sappiger vind dan rundergehakt. Maar rundergehakt is natuurlijk ook prima of eventueel kipgehakt. Zelf heb ik geen ervaring met vegetarisch/vegan gehakt wat je ook echt kunt kneden en vormen tot balletjes, maar ik heb wat speurwerk gedaan en begrepen dat het mogelijk is met de ‘Vegan Sensational Gehakt‘ van Garden Gourmet.
Ingrediënten
- 4 pistoletjes
- 500 gr gehakt, naar wens
- 1 bol mozzarella
- 2 tl venkelzaad, gekneusd
- 4 tl gedroogde Italiaanse kruiden
- 6 teentjes knoflook
- 2 boterhammen zonder korstjes
- 1 blik (400 gr) tomatenblokjes
- 1 banaansjalot
- 1 ei
- Stukje Parmezaanse kaas
- 4 el neutrale olijfolie
- Versgemalen zeezout en zwarte peper
- Materialen: keukenmachine, kom, hapjespan, koekenpan, fijne rasp
Aan de slag!
- Snijd de mozzarella in 16 gelijke blokjes en hak de knoflook fijn. Sniper het sjalotje. Brood in stukjes snijden of scheuren en fijnmalen in een keukenmachine.
- Kneed in een kom het gehakt met venkelzaad, 2 theelepels Italiaanse kruiden, broodkruim, ei en de helft van de knoflook en zout en peper. Draai er 16 gelijke gehaktballetjes van. Druk in elk balletje een stukje mozzarella en draai weer dicht.
- Verhit de helft van de olie in een hapjespan en fruit het sjalotje met de rest van de Italiaanse kruiden enkele minuten tot sjalot glazig ziet. Rest van de knoflook toevoegen en een minuut meebakken. Voeg de tomatenblokjes toe en breng de tomatensaus op smaak met zout en peper. Laat ca. 10 minuten zachtjes pruttelen tot het is ingedikt.
- Verhit ondertussen de rest van de olie in en koekenpan en bak de gehaktballetjes om en om bruin. Voeg ze toe aan de tomatensaus en laat nog 3 tot 5 minuten zachtjes pruttelen. Neem van het vuur en laat 5 minuten rusten.
- Snijd de pistoletjes aan de bovenkant in de lengte in en vouw open. Verdeel de gehaktballetjes over de broodjes en lepel er nog wat tomatensaus over. Rasp er tot slot nog wat Parmezaan over en serveer direct.
Ook lekker:
- Italiaanse kipgehaktballetjes met salade
- Zweedse gehaktballetjes
- Courgetti met kipgehaktballetjes en knoflookboter
- Taco’s met gekruide gehaktballetjes en pico de gallo
- Broodje kipgehaktballetjes met jus, bosui en ijsbergsla
- Pizza met gehaktballetjes, verse pesto en burrata
- Broodje Indische gehaktballetjes in pindasaus
- Griekse gehaktballetjes (keftedakia)