
Broodje pulled beenham gegaard in bier en mosterd
Dit jaar maakte ik met Pasen weer eens een beenhammetje, geglaceerd met Dr Pepper en in de oven gegaard. Ik zag laatst de foto voorbij komen en toen kreeg ik gelijk weer zin in beenham! Deze keer heb ik het gegaard in bier met mosterd en er pulled beenham van gemaakt voor op een broodje met mosterd en augurk.
Beenham
Beenham in het groot met been is ons land niet heel gebruikelijk. Voornamelijk in de UK (gammon) en de VS is dit gangbaar, vaak gegeten met Kerst of Pasen. De ham bevat dan ook meestal nog een zwoerd. De kleine beenhammetjes die je hier in de supermarkten ziet, zijn totaal niet vergelijkbaar. Als je echt een beenham met been en zwoerd wilt, dan moet je het bestellen bij de goothandel of je vaste slager. Maar zo’n klein beenhammetje is ook echt prima om pulled ham van te maken.
Ingrediënten
- 4 broodjes naar keuze
- 1 rauwe beenham van ca. 500 gr, op kamertemperatuur
- 2 el grove mosterd + extra
- 1 el gladde mosterd
- 1 takje rozemarijn
- Blikje bier
- Augurkenschijfjes
- 50 gr boter
- Versgemalen zeezout en zwarte peper
- Materialen: braadpan
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 170 graden of 160 hete lucht.
- Wrijf de ham in met zout en peper.
- Verhit de boter in een braadpan en bak de ham rondom bruin. Voeg bier, mosterd en rozemarijn toe en breng aan de kook. Zodra het geheel kookt het deksel op de pan doen en deze in de oven zetten. Laat ca. 50 minuten garen. De regel is 10 minuten per 100 gram ham.
- Snijd de broodjes door en toast ze op de snijkanten in een grillpan.
- Neem de ham uit de pan en trek met 2 vorken uit elkaar.
- Bestrijk de broodjes met wat grove mosterd en beleg met schijfjes augurk en de pulled beenham.