Broodje tartaar met ei, ui, augurk en mosterdmayonaise

Broodje tartaar met ei, ui, augurk en mosterdmayonaise

In mijn omgeving, Den Haag, noemen we een broodje tartaar speciaal een braudsje tagtaah met è en ùi (broodje tartaar met ei en ui). Ik had er ineens heel erg veel trek in maar heb ‘m nog iets specialer gemaakt met ook nog zure augurk en mosterdmayonaise. Die mayo maak ik dan wel echt zelf maar als je het te lastig vindt om zelf mayonaise te kloppen kun je natuurlijk ook gewoon mayonaise en mosterd mengen. Gebruik dan de verhouding van vier eetlepels mayonaise met één eetlepel mosterd.

Tartaar

Je begrijpt uiteraard dat als je dit wilt maken, de tartaar op de dag zelf gekocht moet zijn omdat het nou eenmaal rauw vlees is en dus niet veilig als het langer ligt. Of je vriest het eerst in als je al eerder de boodschappen doet. Voor vier broodjes geef ik overigens twee tartaartjes aan. Eén tartaar per broodje mag natuurlijk ook als je dat lekker vindt maar om vleesconsumptie te minderen vind ik zelf een halve per broodje echt genoeg. Je hebt er tenslotte ook nog ei, ui en augurk op.

Ingrediënten

  • 4 zachte puntjes of pistoletjes
  • 2 tartaartjes
  • 4 eieren
  • 1 kleine ui
  • 2 middelgrote augurken
  • Sla
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Voor de mosterdmayonaise:
  • 1 eidooier
  • 2 grote tl mosterd
  • 75 ml zonnebloemolie
  • Sap van een kwart citroen
  • ¼ tl zout
  • Materialen: pannetje of eierkoker, glazen of metalen kom, garde, optioneel: doseerfles

Aan de slag!

  1. Kook de eieren hard en laat afkoelen in koud water.
  2. Ga ondertussen verder met de mosterdmayonaise. Klop in een glazen of metalen kom de eidooier met de mosterd, citroensap en zout glad. Vervolgens druppel voor druppel de olie tot het een homogeen mengsel wordt. Daarna steeds in een heel dunne straaltjes tot de mosterdmayonaise dik genoeg is. Werk echt rustig met de olie want al één keer een te grote plens kan de mayo laten schiften. Proef of je er eventueel nog wat meer mosterd door wilt mengen. Zet tot gebruik in de koelkast.
  3. Snipper de ui en snijd de augurk in heel kleine blokjes.
  4. Snijd de broodjes open, beleg met sla en verdeel verkruimelde tartaar erover. Maal er wat peper en zout over.
  5. Pel de eieren, snijd ze in plakjes en verdeel over de tartaar. Verdeel daarover ui en augurk en top met de mosterdmayonaise (uit een spuitfles).

Wist je dat je met tartaar ook zelf filet americain kunt maken? Veel lekkerder dan uit de winkel en zonder extra toevoegingen!

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*