Broodje vitello tonnato (kalfsfricandeau met tonijnmayonaise)

Broodje vitello tonnato (kalfsfricandeau met tonijnmayonaise)

Vitello tonnato is een echte Italiaanse klassieker. Eigenlijk is het een voorgerecht van dungesneden kalfsfricandeau met tonijnmayonaise en kappertjes, maar met wat rucola smaakt het ook heerlijk op een vers hard broodje!

Vitello tonnato maken

Helaas zie je bijna nergens dungesneden kalfsfricandeau als broodbeleg. Ook de AH XL en de supergrote Jumbo met Foodmarket bij mij in de buurt hebben het niet maar de peperdure slager (wij noemen het de vleesjuwelier) gelukkig wel. Als je het helemaal zelf wil doen, koop dat kalfsfricandeau aan één stuk en bereid het vlees volgens dit recept. Kun je het echt niet vinden, neem dan gewoon varkensfricandeau of porchetta. Dan de tonijnmayonaise. Ik maak deze altijd van scratch zelf. Mayonaise maken is niet heel moeilijk maar bij velen wil het de eerste keer nog wel eens mis gaan en gaat de mayonaise schiften. Wanneer dat gebeurt, dan heb je teveel olie in één keer toegevoegd. Geschifte mayo is soms nog wel te redden door in een nieuwe kom een eidooier los te kloppen met de vette garde en dan druppel voor druppel de geschifte mayo erdoor kloppen. Beter is gewoon dat het meteen goed gaat zodat je het niet hoeft op te lappen. Belangrijk is dat je begint met maar een paar druppeltjes olie en daarna doorgaat met een heel klein straaltje. Als je dat al kloppend nog te lastig doseren vindt, stop dan met kloppen, voeg een heel klein scheutje toe, klop verder en herhaal tot de dikte goed is. Pas als de mayonaise goed is, voeg je de tonijn, kappertjes en ansjovis toe en zet je nog even de staafmixer erin.

Ingrediënten

  • 2 pistoletjes
  • 100 gr kalfsfricandeau
  • Rucola
  • Kappertjes
  • Voor de tonijnmayonaise:
  • 1 eidooier, op kamertemperatuur
  • 1 tl citroensap
  • 100 ml neutrale olijfolie
  • ½ blikje tonijn, uitgelekt
  • 1,5 ansjovisfilet
  • ½ el kappertjes
  • ½ tl zout
  • Witte peper
  • Materialen: kom, garde, staafmixer

Aan de slag!

  1. Doe de eidooier met het zout en citroensap in een kom en roer los met een garde. Voeg vervolgens al kloppend druppeltjes olijfolie toe tot de saus gaat binden en glanzend wordt.
  2. Voeg dan de rest van de olijfolie in een heel dun straaltje toe terwijl je blijft kloppen. Zodra het de consistentie van mayonaise heeft, dan kun je stoppen. Je hebt dus mogelijk niet alle olie nodig.
  3. Voeg de tonijn, ansjovis en kappertjes toe en pureer met een staafmixer tot een homogene saus. Breng op smaak met wat peper.
  4. Snijd de broodjes door en beleg met rucola, kalfsfricandeau en een dikke laag tonijnmayonaise en garneer met kappertjes.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*