Broodje warm vlees met kaas, gebakken ui en augurk

Broodje warm vlees met kaas, gebakken ui en augurk

Vandaag is het ‘broodje van de week’ een broodje warm vlees maar niet zoals op de klassieke manier. Mijn versie is uit de oven met gesmolten kaas, mosterd, gebakken ui en augurk. Wel klassiek Nederlands is varkensfricandeau. Dit kun je ook vervangen door andere fijne vleeswaren zoals kalfsfricandeau (wel lastiger te krijgen), kipfilet of kiprollade, varkensrollade, porchetta, pekelvlees of pastrami. De kaas op mijn broodje is Leerdammer belegen maar andere soorten kaas kunnen natuurlijk ook, als het maar wel lekker smelt.

Broodje warm vlees

Klassiek wordt in ons land een broodje warm vlees gemaakt met varkensfricandeau, pindasaus en ui of met gebakken champignons en ui in jus (soms met wat currysaus). Ik heb geprobeerd te achterhalen hoe dit typisch Nederlandse broodje precies ontstaan is, maar kon er niets over vinden. Wel kon ik iets vinden over een Joodse variant. Deze is met pekelvlees (want varkensvlees mag niet volgens het geloof), mosterd en augurk. Mijn versie mag dan ook weer niet, ook niet met pekelvlees, want melk (en kaas is uiteraard gemaakt van melk) en vlees mogen niet samen gegeten worden volgens de kasjroet. In de VS wordt een (Joods) broodje warm vlees met pastrami gemaakt.

Ingrediënten

  • 4 pistoletjes
  • 400 gr varkensfricandeau
  • 4 plakken kaas
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Augurken
  • Boter
  • Mosterd
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: koekenpan

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180  hete lucht.
  2. Snijd de ui in dunne halve ringen en hak de knoflook.
  3. Verhit wat boter in een koekenpan en bak de ui, bak aan het eind de knoflook nog kort mee. Lees hier hoe je ui het beste bakt en niet cremeert 😉 Schep de uien uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  4. Doe weer wat boter in de pan en bak het vlees al omscheppend met zout en peper. Schep de ui erdoor.
  5. Snijd de broodjes aan de bovenkant open maar net niet helemaal door en bestrijk met mosterd. Leg in elk broodje een plak kaas en vul met warm vlees. Leg de broodjes warm vlees in de oven tot de kaas gesmolten is.
  6. Snijd ondertussen een hoeveelheid augurk naar wens in dunne plakjes of blokjes.
  7. Neem de broodjes warm vlees uit de oven en garneer met augurk.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*