Broodje warme beenham met ei, ui en honing-mosterdsaus

Broodje warme beenham met ei, ui en honing-mosterdsaus

Het was echt heel lang geleden dat ik een broodje warme beenham heb gegeten. Ik denk de laatste keer op Lowlands en dat is op z’n minst al 10 jaar geleden. Wel braad ik heel soms een heel beenhammetje en dat is dan meestal met Pasen. Geen idee wat mij getriggerd heeft maar ik moest er pas ineens aan denken dus heb ik het gelijk om mijn weekmenu gezet. En ja, het is een klassieke combinatie en niet heel avontuurlijk om er honing-mosterdsaus bij te maken, maar ik ben er dol op! Wel heb ik het broodje wat gezelliger aangekleed met nog ei, gebakken ui en rucola. Overigens is mijn honing-mosterdsaus met ook nog dille maar dit kun je uiteraard weglaten.

Beenham

Waarom heet beenham eigenlijk zo terwijl er helemaal geen been aan zit? Als voorgesneden vleeswaar is dat uiteraard logisch maar de hele beenhammetjes die je ook overal kunt kopen hebben ook geen bot. Om te beginnen koop je niet zo snel een beenham met bot want dan heb je een flink stuk vlees waar je met heel veel mensen van kunt eten. Beenham is namelijk de achterpoot met de bil van een varken. Ik heb eens ergens gelezen dat dit in Canada populair is met Kerstmis, dus in plaats van een kalkoen een hele beenham in de oven. Bij echte beenham zonder bot is het been na het zouten verwijderd waarna de ham wordt opgebonden om het mooi rond te houden. Hierdoor is de ham makkelijker te snijden door de slager of fabrieksmatig. Wil je weten hoe je echte beenham kunt herkennen? Ik vond een site waar het heel goed wordt uitgelegd met duidelijke voorbeelden.

Ingrediënten

 • 1 groot stokbrood (of 4 wat grotere harde broodjes)
 • 8 plakken beenham
 • 2 à 3 eieren
 • 2 uien
 • Rucola
 • Honing-mosterdsaus (recept)
 • Boter
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: pannetje of eierkoker, koekenpan (of vlakke grillplaat)

Aan de slag!

 1. Maak eerst de honing-mosterdsaus volgens recept en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast. Hoe langer het staat, hoe lekkerder het wordt.
 2. Kook de eieren hard en laat afkoelen in koud water. Snijd de uien in dunne halve ringen.
 3. Verhit een klontje boter in een koekenpan middelhoog vuur (of op een vlakke grillplaat als je die hebt) en bak de uien bruin. Schep uit de pan.
 4. Doe weer wat boter in de pan en bak de plakken beenham met wat zout en peper al omscheppend met een spatel. Houd op laag vuur warm.
 5. Pel de eieren en snijd ze in plakjes.
 6. Snijd het stokbrood in 4 gelijke stukken en snijd de kontjes eraf. Snijd de stukken stokbrood net niet helemaal door.
 7. Beleg de broodjes met de beenham, plakjes ei, ui en rucola en schep de honing-mosterdsaus erop.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*