Broodjes met banketbakkersroom (puddingbroodjes)

Broodjes met banketbakkersroom (puddingbroodjes)

Wat doe je als je nog eidooiers over hebt? Er valt van alles te bedenken maar het eerste waar ik aan dacht was banketbakkersroom! En bij banketbakkersroom denk ik dan meteen weer aan puddingbroodjes. Al ben ik niet bepaald een zoetekauw, dit vind ik op z’n tijd nog wel eens lekker. Maar alleen zelfgemaakt!

Vaste volgers weten dat ik niet van voedsel verspillen hou. Zelfs iets simpels als eidooiers gooi ik niet zomaar weg. Ik maakte pas geleden koolhydraatarme pizza bodems waarvoor ik vier hele eieren en vier eiwitten nodig had, dus er bleven eidooiers over. Precies genoeg voor een goede portie banketbakkersroom!

Banketbakkersroom

Puddingbroodjes (of roombroodjes) vind je in elke supermarkt en ook wel bij de gemiddelde bakker. Alleen heeft de gele room daarin vaak weinig te maken met echte banketbakkersroom. Eén van mijn favoriete tv-programma’s, de Keuringsdienst van Waarde, onderzocht dat. Het bleek dat supermarkten en de meeste bakkers helemaal geen échte banketbakkersroom gebruiken maar een halffabricaat van poeder met water. Het heeft het weinig gelijkenissen met ‘echte’ banketbakkersroom, wat gemaakt wordt van eidooiers, suiker, maïzena en/of bloem, echte vanille en melk. Echte banketbakkersroom is ook veel minder geel dan wat we ‘gewend’ zijn. Die gele kleur zijn wij ooit gaan linken aan vanillesmaak terwijl vanille helemaal geen gele kleur geeft. In de supermarkt kun je ook zakjes in poedervorm kopen om met wat water of eventueel melk de gele room te maken. Maar echt, probeer het gewoon eens vers te maken met echte vanille want zo moeilijk is het niet! De hele aflevering van de Keuringsdienst van Waarde kijk je hier.

Ingredients

 • 4 eidooiers
 • 1 vanillestokje
 • 500 ml volle melk
 • 150 gr suiker
 • 2 el bloem
 • 1 el maïzena
 • 4-6 roomboterpuntjes
 • Poedersuiker
 • Materialen: steelpannetje, kom, garde of handmixer, vershoudfolie, spuitzak met kartelmondje, zeefje

Aan de slag!

 1. Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit.
 2. Breng in een steelpannetje de melk met het vanillemerg, de rest van het stokje en 75 gram suiker aan de kook. Verlaag het vuur en roer tot de suiker gesmolten is.
 3. Mix ondertussen in een kom de eidooiers met 75 gram suiker, de bloem en maïzena.
 4. Vis de hele delen van het vanillestokje uit de melk. Meng een scheutje warme melk door het eimengsel en schenk dit mengsel terug in de pan. Roer goed door.
 5. Breng het geheel aan de kook en laat op laag vuur circa 3 minuten garen tot het goed ingedikt is. Laat de banketbakkersroom afgedekt met vershoudfolie (druk dit op de banketbakkersroom zodat er geen vel kan ontstaan) minstens een uur afkoelen in de koelkast. Doe daarna over in een spuitzak met kartelmondje.
 6. Snijd de puntjes aan de bovenkant in de lengte open en vouw ze een beetje open. Spuit met draaiende bewegingen de banketbakkersroom erin. Bestuif de puddingbroodjes met een zeefje met poedersuiker.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*