Brownies met cacaopoeder in plaats van chocolade

Brownies met cacaopoeder in plaats van chocolade

Ben je van plan om chocoladekoekjes te maken met daarin een Ferrero Rocher, blijkt dat mijn vaste super deze niet in het assortiment heeft. Even doorgereden naar een andere en ook die verkocht ze niet 😕 Tja, ik ga niet nog eens naar weer een andere winkel voor één dingetje want ik beperk in deze coronatijd winkelmomenten nog steeds zolang ik niet gevaccineerd ben. Ik had het recept wat ik in gedachten had wel kunnen aanpassen, maar ik wil gewoon per se die Fererro’s erin dus moest ik iets anders verzinnen met wat ik dan wel in huis had. Ik wilde wel nog steeds iets met chocolade maar ook dat had ik niet in huis, echter wel cacaopoeder dus werden het deze brownies!

Brownies van cacaopoeder

Omdat je brownies normaal met chocolade maakt en ik nu cacaopoeder wilde gebruiken, ben ik op zoek gegaan. Ik ben nou eenmaal geen bakprinses en kan verhoudingen bij bakken gewoon niet onthouden. Bakken luistert nauw in grammen en milliliters, terwijl je bij koken kan spelen met een beetje van dit en een beetje van dat. Daar ben ik veel beter in 😉 Maar gelukkig is er genoeg te vinden en zo kwam ik op een recept van Donna Hay. Zij noemt dit ‘standby’ brownies omdat je dit snel kunt maken met ingrediënten die je doorgaans toch wel in huis hebt als je regelmatig bakt. Nou bak ik maar af en toe, maar ik had hiervoor alles in huis.

Het recept gaf basterdsuiker aan maar niet welke kleur, ik vermoed dat wit werd bedoeld. Ik heb wit, lichtbruin en donkerbruin in huis en heb hier zelf gekozen voor donkerbruin. Zout werd niet aangegeven maar heb ik zelf toegevoegd. Ik vind namelijk dat zoet ook zout nodig heeft om alle andere smaken beter tot hun recht te laten komen en het mierzoete wat af te zwakken. Want in dit recept voor brownies gaat behoorlijk wat basterdsuiker!

Ingrediënten

 • 75 gram cacaopoeder
 • 75 gr bloem
 • 150 gr boter
 • 275 gr basterdsuiker
 • 3 eieren
 • 1 tl vanille extract (of zakje vanillesuiker)
 • ½ tl zout
 • Optioneel: garnering, bijvoorbeeld pecannoten
 • Materialen: bakvorm of schaal van 20×20 cm, pannetje, kom, garde

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden of 160 hete lucht. Bekleed de bakvorm met bakpapier.
 2. Doe boter en suiker in een pannetje en verwarm op laag vuur tot de boter gesmolten is. Meng dan cacaopoeder erdoor. Het kan er wat rul of klonterig uitzien maar dat geeft niet. Het komt goed!
 3. Klop in een kom de eieren met de vanille en zout luchtig en mix het cacaomengsel erdoor. Zeef de bloem erbij en meng het geheel goed.
 4. Schep het mengsel in de bakvorm, spatel glad en garneer optioneel. Bak ca. 30 minuten in het midden van de oven. Check na 25 minuten met een houten prikker of de binnenkant gaar is. Voor brownies mag dit best nog een beetje smeuïg zijn in plaats van helemaal droog.
 5. Neem de bakvorm uit de oven en laat afkoelen. Snijd daarna in 12 of 16 gelijke vierkante brownies.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*