Bruschette met allerlei toppings als borrelplank

Bruschette met allerlei toppings als borrelplank

Een stokbroodje of toastjes met verschillende smeerseltjes bij de borrel is altijd lekker. Maar doe het eens een keer anders dan het geijkte, zoals filet americain, paté en Johma salades, en ga voor Italiaanse bruschette! En doe dit als een ‘do it yourself’ borrelplank. Je zet het gegrilde brood op tafel en daarbij allemaal schaaltjes met toppings zodat iedereen zelf de bruschette kan samenstellen.

Bruschette of bruschetta?

Bruschette is simpelweg de meervoudsvorm van bruschetta (spreek uit als broeskètta). Het zijn gegrilde sneetjes brood die worden ingewreven met rauwe knoflook en besprenkeld met extra vergine olijfolie en zeezout. Soms wordt de olie nog gemengd met kruiden zoals basilicum en oregano. Je kan het dan zo eten maar veelal worden bruschette nog belegd met allerlei lekkers zoals kaas, worst, groenten, tomaat etc. De meest bekende is denk ik wel de topping van fijngesneden tomaat met verse basilicum. Bruschette worden geserveerd als antipasti of tussendoortje. Het zelfstandig naamwoord bruschetta komt van het Latijnse werkwoord bruscare, dat ‘op kolen roosteren’ betekent.

In Toscane heet een gegrild sneetje brood met olijfolie fettunta, wat in lokaal dialect zoiets betekent als ‘olieachtig plakje’. Fettunta is al terug te voeren op de oude Romeinen en zelfs de Etrusken. Het wordt dan ook beschouwd als de voorloper van bruschetta met knoflook, olie en zout.

Bruschette vs. pinchos

Bruschette hebben ook wat weg van de oorsprong van tapas. Heeeeeel lang geleden werd er in Spanje in cafés vaak een stukje brood met daarop wat kaas, worst of ham op het glas gelegd om te voorkomen dat bijvoorbeeld vliegen in het glas zouden komen. Het woord ‘tapa’ is afgeleid van het Spaanse woord ‘tapar’ wat afdekken of bedekken betekent. Tapa is ook letterlijk te vertalen als ‘deksel’. In Spanje, vooral in het noorden, worden sneetjes stokbrood met verschillende toppings en met een prikkertje erin nog steeds heel veel gegeten als hapje. Ze worden dan pinchos genoemd, verwijzend naar het woord pincho, wat ‘prikker’ betekent.

Bruschette basis

Neem om te beginnen stokbrood of voorgesneden partybrood. Partybrood en afbakstokbrood hoef je niet per se eerst voor te bakken want je gaat het toch al roosteren. Snijd stokbrood niet te dik maar hou ca. 1 cm aan. Rooster de sneetjes brood op het rooster in de oven, in de grillpan of op een contactgrill. Halveer teentjes knoflook en wrijf licht over één kant van de sneetjes brood. Besprenkel met goede kwaliteit extra vergine olijfolie en wat zeezout. Olie en zout kun je eventueel ook op tafel zetten zodat men dat zelf kan doen.

Overigens maak ik hier een fout maar dat is bewust. Kleine, dunne sneetjes belegd brood, zoals dus van stokbrood of bijvoorbeeld reepjes ciabatta, heten eigenlijk crostini. Bruschette zijn doorgaans grotere sneden brood van bijvoorbeeld een vloerbrood. Maar wijdverbreid wordt de term bruschetta/bruschette veel meer gebruikt en worden crostini dan ook meestal gewoon bruschette genoemd.

Toppings

Houd voor de toppings smaken en ingrediënten aan die echt doen denken aan Italië. Het hoeft echter niet per se Italiaans te zijn, ook uitstapjes naar andere Mediterrane landen kunnen prima! Zet alles in schaaltjes en op kleine bordjes met kleine vorkjes en lepeltjes op tafel zodat iedereen naar hartenlust zijn eigen bruschette kan samenstellen.

Suggesties

  • Fijngesneden tomaat met verse basilicum.
  • Italiaanse kazen zoals Parmezaan, Pecorino (deze twee niet raspen maar schaven), gorgonzola, kleine blokjes mozzarella, en/of plakjes taleggio, fontina en provolone.
  • Vleeswaren zoals Parmaham, prosciutto crudo (rauwe ham), bresaola, mortadella, pastrami en echte Italiaanse salami. Deze laatste behoeft uitleg. De soort salami zoals in ons land het meest bekend is, is geen Italiaanse salami maar eerder cervelaatworst met knoflook (ook bekend als Duitse salami). Italiaanse salami is bijvoorbeeld Spianata Romana of Salame Milano.
  • Gebakken paddenstoelen met knoflook en verse tijm.
  • Groene en zwarte olijven in ringetjes.
  • Pesto en tapenade’s.
  • Alioli, hummus, baba ghanoush.
  • Etc. Laat je fantasie de vrije loop!

Op de foto:

Parmaham, salame milano, gebakken chorizo, pittige abdijkaas, tomaat met basilicum, zwarte olijven ringetjes, pesto, tomatentapenade en zwarte olijven tapenade, blokjes mozzarella en schaafsels van Parmezaan en Pecorino.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*