Bruschette stijl gegrilde kipfilet (keto)

Bruschette stijl gegrilde kipfilet (keto)

Kip is toch wel mijn meest favoriete stukje vlees. Het is deze week zelfs al de derde keer dat ik kip gebruik. Eerst al met knoflook en citroen, vervolgens verwerkt in yakisoba en nu dus gegrilde kipfilet als een soort bruschette voor mijn lief. Wat je er verder bij eet, is naar jouw wens. De bruschette kip op zichzelf is geheel koolhydraatarm en keto.

Bruschette stijl kip

Bruschette is simpelweg de meervoudsvorm van bruschetta (spreek uit als broeskètta). Het zijn gegrilde sneetjes brood die worden ingewreven met rauwe knoflook en besprenkeld met extra vergine olijfolie en zeezout. Soms wordt de olie nog gemengd met kruiden zoals basilicum en oregano. Je kan het dan zo eten maar veelal worden bruschette nog belegd met allerlei lekkers zoals kaas, worst, groenten, tomaat etc. De meest bekende is denk ik wel de topping van fijngesneden tomaat met verse basilicum en dat is wat ik heb gebruikt voor deze kipfilet. De originele bruschette worden geserveerd als antipasti of tussendoortje. Het zelfstandig naamwoord bruschetta komt van het Latijnse werkwoord bruscare, dat ‘op kolen roosteren’ betekent.

Tip om de gaarheid van kip te checken: als je een vlees/kookthermometer hebt, dan moet de kerntemperatuur rond de 73 graden liggen. Heb je geen thermometer, prik dan met een spiesje in het dikste deel. Komt er roze vocht uit, da is de kip nog niet gaar. Is het vocht helder, dan is het goed.

Ingrediënten

  • 4 kip(dij)filets
  • 1 bol mozzarella
  • 2 à 3 tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • Half handje verse basilicum
  • 1 tl gedroogde oregano
  • Stukje Parmezaanse kaas
  • Sap van 1 citroen
  • 4 el neutrale olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: vershoudfolie, schaal, kom, grillpan

Aan de slag!

  1. Sla de kipfilet tussen 2 laagjes vershoudfolie iets platter. Meng de helft van de olie en de helft van het citroensap met de oregano en wat peper en zout in een schaal en marineer de kip 30 minuten.
  2. Halveer de tomaten en lepel het vocht en zaden eruit. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de basilicum in fijne reepjes en de mozzarella in 4 plakken.
  3. Meng de rest van de olie en citroensap met uitgeperste knoflook in een kom, breng op smaak met zout en peper en meng tomatenblokjes en basilicum erdoor.
  4. Verhit een grillpan goed heet en grill de kip 5 tot 7 minuten per kant (zie tip boven om gaarheid te checken).
  5. Leg op elke kipfilet een plakje mozzarella en dek af met een deksel of aluminiumfolie tot de mozzarella gesmolten is.
  6. Leg de kipfilet op een serveerschaal of borden, top met het tomatenmengsel en rasp er nog wat Parmezaan over.

Tip: lees hier hoe je een bruschette borrelplank samenstelt.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*