Calamares (gefrituurde inktvis)

Calamares (gefrituurde inktvis)

Calamares of calamari, gefrituurde inktvisringen, heb je vast wel eens gegeten als je van tapas houdt of een liefhebber van de Spaanse keuken bent. Zeker hier in Nederland ken je ze dan waarschijnlijk vooral als grote ringen in een dikke laag beslag. Zo krijg je ze doorgaans als borrelhapje of voorgerecht in een eetgelegenheid en zo vind je ze ook in de diepvries van de supermarkt. Vaak meer beslag dan inktvis. Dat is een manier van calamares maken. Als je echter niet van zo’n laag beslag houdt, dan is er ook nog een andere manier om calamares te maken. Overigens ook mijn favoriete manier. Licht crispy, maar vooral met de inktvis in de hoofdrol! Heerlijk bij de borrel met alioli als dip of als onderdeel van een uitgebreid tapas diner!

Als je pijlstaartinktvisjes koopt, vraag dan of ze echt helemaal schoongemaakt zijn. Ik heb het wel eens zelf gedaan, maar dat is echt nog een behoorlijk, vies klusje. En je moet ze dan ook nog eens één voor één meerdere malen op het aanrecht slaan om ze malser te maken.

Ingrediënten

 • 500 gr pijlstaartinktvisjes, schoongemaakt
 • Bloem
 • ½ liter zonnebloemolie
 • Zout
 • Partjes citroen voor de garnering
 • Materialen: zeef of vergiet, kom, friteuse/braadpan met dikke bodem/wok, eventueel een kookthermometer, schuimspaan, ovenschaal

Aan de slag!

 1. Snijd de tentakels van de inktvis en snijd het lijf in ringen van 1 cm. De tentakels moet je niet weggooien, ook die zijn eetbaar.
 2. Spoel de inktvis in een zeef of vergiet goed af onder koud stromend water en dep ze daarna goed droog met keukenpapier.
 3. Doe de inktvis in een kom en bestuif met bloem tot alles licht bedekt is.
 4. Verwarm de oven voor 150 graden.
 5. Verhit de olie in een frituurpan, pan met dikke bodem of wok tot 180 graden. Gebruik je een pan of wok en heb je geen kookthermometer, dan kun je met een blokje brood testen of de olie heet genoeg is. Als het broodblokje binnen 30 seconden bruin en krokant is, dan is de olie heet genoeg.
 6. Frituur kleine porties inktvis in 2 tot 3 minuten rondom goudbruin en krokant. Niet langer want dan worden ze taai en rubberachtig. En als je teveel tegelijk doet, dan koelt de olie te snel af en wordt de inktvis klef. Als je een handje aanhoudt, dan zit je goed.
 7. Schep elke portie met een schuimspaan uit de pan en laat heel even uitlekken op keukenpapier. Houd ze vervolgens warm in een schaal in de oven totdat je alles gefrituurd hebt.
 8. Bestrooi de calamares met zout en serveer ze met de citroenpartjes om te besprenkelen.

Advertentie
 

One Comment

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*