Candy bars met chocolade, pinda’s, marshmallows en koek

Candy bars met chocolade, pinda’s, marshmallows en koek

Laat ik gelijk maar beginnen met je te vertellen dat je héél lang bezig bent om deze candy bars met chocolade, pinda’s, marshmallows en koek te maken. Zeker als je tussentijds steeds koelt in de koelkast in plaats van in de vriezer. Ik had helaas geen ruimte in de vriezer voor de schaal, dus moest ik het met de koelkast doen. Leuk is het echter wel om de candy bars te maken! Trek er gewoon een dagje voor uit, we zitten tenslotte toch nog steeds in lockdown 😉

Candy bars samenstelling

Deze candy bars zijn een combinatie van verschillende bekende repen: Twix voor het koeklaagje, Snickers voor de pinda’s, Milky Way voor een luchtig laagje en karamel wat in de meeste repen zit. Hiervoor heb ik online een beetje hulp gezocht voor enkele lagen, zoals de karamel. Romige, dikke karamel (dulce de leche) maak je normaliter door een blikje gecondenseerde melk 2 tot 3 uur zachtjes te laten koken in een pan water. Ik vroeg me af of ik een snellere methode kon vinden en zo kwam ik terecht bij Laura’s Bakery. Karamel van gecondenseerde melk met boter en bruine suiker gemaakt in circa een kwartier, echt een uitkomst! Voor het zachte laagje vond ik elders weer een tip om marshmallows te gebruiken.

Ingrediënten

 • Voor de koek:
 • 160 gr bloem
 • 80 gr witte basterdsuiker
 • 100 gr koude boter
 • Voor de karamel:
 • Blikje gecondenseerde melk
 • 60 gr ongezouten roomboter
 • 4 el donkerbruine basterdsuiker
 • Verder nodig:
 • 200 gr pure chocolade
 • 200 gr melkchocolade
 • 2 el pindakaas 100%
 • 150 gr marshmallows
 • Handje (gezouten) pinda’s
 • Materialen: kom, ovenschaal, bakpapier, kookpan, 2 glazen of metalen kommen, sauspannetje (+ sudderplaatje), garde, rasterrekje

Aan de slag!

 1. Begin met de koek. Verarm de oven voor op 175 graden.
 2. Meng de bloem en de suiker in een kom. Snijd de boter in kleine blokjes en wrijf met je vingers door de bloem tot je een textuur van broodkruim hebt. Kneed vervolgens tot een samenhangend deeg. Bekleed een ovenschaal van 20 x 20 cm met bakpapier en druk hierin het deeg gelijkmatig uit. Neem het deeg met bakpapier uit de schaal en leg op een bakplaat. Bak de koek ca. 15 minuten tot het lichtbruin is. Neem uit de oven en laat geheel afkoelen.
 3. Bekleed de schaal opnieuw met bakpapier. Hak de chocolade in stukjes en doe 150 gram in een glazen of metalen kom.
 4. Breng een bodem water in een ruime pan aan de kook en zet de kom op de pan. De kom mag het water niet raken. Smelt de chocolade al roerend (deze methode heet au bain-marie). Roer een lepel pindakaas erdoor zodra de chocolade helemaal gesmolten is. Giet in de ovenschaal, spreid gelijkmatig uit en leg de koek erin (niet stevig aandrukken). Zet ca. een uur in de koelkast of kwartier in de vriezer. De chocolade moet goed stevig zijn voordat je met de volgende laag verder gaat.
 5. Neem een andere glazen of metalen kom, smelt hierin au bain-marie de marshmallows en roer goed door. Dit wordt behoorlijk kleverig en draderig. Schep de gesmolten marshmallows snel (het stolt heel snel) op de koek en strijk met de bolle kant van een natte lepel uit. Zet weer in de koelkast of vriezer tot de laag stevig is.
 6. Maak ondertussen de karamel. Hak hiervoor de pinda’s grof. Smelt op laag vuur de boter in een sauspannetje (ik gebruikte ook een sudderplaatje om aanbranden te voorkomen) maar niet bruin laten kleuren. Roer met een garde de bruine suiker erdoor zodra de boter gesmolten is. Voeg de gecondenseerde melk toe en roer tot het mengsel een egale kleur heeft. Blijf nu roeren tot de karamel lekker dik is. Alles bij elkaar kost dit ca. een kwartier. Meng de pinda’s erdoor.
 7. Neem de schaal uit koelkast of vriezer en spreid de karamel erover. Zet weer in de koelkast of vriezer tot de karamel heel stevig is. Ik adviseer om in deze stap de vriezer te gebruiken zodat de karamel echt goed hard is voordat je het geheel in repen gaat snijden.
 8. Neem het geheel met het bakpapier uit de schaal en snijd het in 8 repen van 5 x 10 cm. Leg ze op een rasterrekje op een snijplank met een vel bakpapier.
 9. Smelt de rest van de chocolade au bain-marie in de kom die je hiervoor eerder hebt gebruikt en roer er wederom een lepel pindakaas door. Giet de helft van de chocolade gelijkmatig over de candy bars en zet het rekje in de koelkast tot de chocolade is opgestijfd.
 10. Gebruik indien nodig de rest van de chocolade om de zijkanten van de candy bars goed dicht te maken (dippen) en zet wederom op het rekje in de koelkast tot de chocolade stijf is.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*