Cannelloni met gehakt en spinazie

Cannelloni met gehakt en spinazie

Cannelloni betekent vertaald uit het Italiaans zoiets als ‘grote pijpen’ en dat is precies wat het is. Ik had het nog nooit gegeten maar eigenlijk is het niet heel veel anders dan lasagne. De cannelloni worden gevuld, in een ovenschaal gelegd en overgoten met een saus. Daarna gaat het net als lasagne de oven in. Populaire vullingen zijn spinazie met ricotta of gehakt. Ik heb een combinatie van beiden gemaakt. Cannelloni worden vaak nog wel eens verward met cannoli. Dit laatste is een opgerold koekje met een zoete ricottavulling.

Cannelloni van pijpjes of lasagnevellen

Gedroogde cannelloni zijn in de meeste supermarkten verkrijgbaar. Die hoef je niet voor te koken en kan je vullen met een spuitzak of een klein lepeltje. Als je ze niet kunt vinden, dan kun je ook koelverse of gedroogde lasagnevellen gebruiken. Uiteraard moet je de gedroogde wel eerst voorkoken en dat kan tricky zijn want ze plakken snel aan elkaar. Gebruik echt een heel grote pan, bijvoorbeeld een soeppan, vrijwel geheel gevuld met water. Hoe meer ruimte en water de pasta heeft, hoe kleiner de kans op plakken. Olie in het water heeft geen zin, want olie en water mengen niet. De olie gaat enkel bovendrijven.

Breng het water aan de kook en voeg pas zout (3 à 4 theelepels) toe zodra het water kookt. Het water moet echt goed borrelen. Laat de lasagnevellen één voor één in het water glijden en kook enkele minuten tot ze zacht genoeg zijn om ze zonder breken om te kunnen vormen. Roer tussendoor voorzichtig om de vellen los te houden. Neem ze één voor één uit de pan en laat uitlekken. Nu kun je ze eventueel met wat olie aan beide kanten bestrijken zodat ze tijdens het afkoelen niet alsnog aan elkaar vastplakken. De lasagnevellen halveer je eerst in de breedte kun je vervolgens beleggen en dan oprollen zodat ze op cannelloni lijken.

Ingrediënten

 • 300 gr gehakt (rund of gemengd naar wens)
 • 450 gr gehakte spinazie, diepvries
 • Blik tomatenblokjes
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 ui
 • 2 tl gedroogde oregano
 • 2 tl gedroogde basilicum
 • Groot blikje tomatenpuree
 • 200 gr ricotta (of cottage cheese)
 • 2 bollen mozzarella
 • 16 cannelloni (pijpjes) of 8 lasagnevellen (koelvers of gedroogd)
 • 2 el milde olijfolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: zeef of vergiet, (grote kookpan), hapjespan, koekenpan, rechthoekige ovenschaal

Aan de slag!

 1. Laat de spinazie ontdooien en uitlekken in een zeef of vergiet (druk met een lepel zoveel mogelijk vocht eruit). Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
 2. Als je gedroogde lasagnevellen gebruikt, kook die dan eerst voor (zie in de tekst boven hoe).
 3. Verhit 1 eetlepel olie in een hapjespan en rul het gehakt bruin. Voeg de tomatenpuree toe en bak een paar minuten mee. Voeg spinazie erdoor en breng op smaak met zout en peper. Laat het geheel 10 minuten zachtjes pruttelen. Doe het vuur uit en roer de ricotta erdoor.
 4. Tegelijk verhit je in de koekenpan een lepel olie. Fruit hierin de ui en knoflook enkele minuten. Voeg de tomatenblokjes, basilicum en oregano toe en breng op smaak met zout en peper. Laat ook dit 10 minuten zachtjes pruttelen.
 5. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 6. Schep de helft van de tomatensaus in de ovenschaal. Verdeel het gehakt-spinaziemengsel over de lengte in het midden over de lasagnevellen en rol voorzichtig op. Of vul de cannelloni met het mengsel.
 7. Leg de cannelloni strak tegen elkaar in de ovenschaal. Verdeel de rest van de tomatensaus en in stukjes gescheurde mozzarella erover. Zet de schaal 25 minuten in het midden van de oven. Volg voor cannellonipijpjes de aanwijzingen op de verpakking. Droge pasta heeft meestal wat langer nodig voor het goed zacht is.

Tip: voor een vegetarische variant laat je het gehakt weg en verdubbel je de hoeveelheid ricotta.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*