Caprese galettes (hartige taartjes)

Caprese galettes (hartige taartjes)

Deze galettes zijn een combinatie van Italiaans (caprese) en Frans (galette). Je kan ze groot maken (4 stuks) uit het deeg als lichte avondmaaltijd of 8 kleinere als voorgerechtje. Maak je kleintjes, gebruik dan cherrytomaatjes. En maak je grotere dan kun je ook gewone tomaten in plakken snijden.

Caprese galettes

Caprese betekent zoiets als ‘in de stijl van Capri’, wat een eiland voor de Italiaanse Amalfi kust is (in de buurt van Napels). Het bekendst is uiteraard de insalata caprese; plakjes tomaat en mozzarella met basilicum en besprenkeld met een goede kwaliteit olijfolie. Net als de pizza Margherita, vertegenwoordigt dit de kleuren van de Italiaanse vlag: groen, wit en rood. Uiteraard is de Napolitaanse keuken uitgebreider dan alleen tomaat, mozzarella en basilicum maar als je caprese bij een recept ziet, dan kun je er wel vanuit gaan dat het altijd deze ingrediënten bevat.

De galette komt uit Frankrijk en is van oorsprong een soort ronde, open taart van een laag deeg met daarop fruit en dan de randen iets naar binnen gevouwen. De vulling kan echter ook hartig zijn en de vorm kan afwijken, bijvoorbeeld rechthoekig. Eigenlijk is het dan gewoon een plaattaart. Een galette wordt normaliter gemaakt met korstdeeg en niet met bladerdeeg, wat ik nu wel heb gedaan omdat ik dat gewoon heel erg lekker vind.

Tip voor bladerdeegrestjes: omdat je cirkels uit het deeg snijdt, hou je nog afsnijdsels over. Zonde om weg te gooien! Kneed het bij elkaar, rol het weer uit en maak er bladerdeeghapje van zoals deze!

Ingrediënten

  • 1 pakje (10 plakjes) bladerdeeg, ontdooid
  • 2 bollen mozzarella
  • 1 bakje cherrytomaatjes (of 2 -4 romatomaten voor grotere galettes)
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 ei
  • Paar takjes basilicum
  • 75 ml balsamicoazijn
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: bakpapier, sauspannetje, optioneel: doseerfles

Aan de slag!

e

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Halveer de tomaatjes (of snijd grote tomaten in plakjes) en leg ze op keukenpapier om zoveel mogelijk vocht eruit te laten trekken. Snijd de mozzarella in plakjes en de basilicum fijn.
  3. Leg de plakjes bladerdeeg 5 bij 5 met een klein beetje overlap en druk de naden goed aan. Snijd er met behulp van een kommetje of een klein bordje gelijke cirkels uit. Leg ze op de bakplaat en prik ze een paar keer met een vork in.
  4. Verdeel de mozzarella over het deeg en bestrooi met oregano. Verdeel daarover de tomaten. Zorg dat je rondom een rand overhoudt. Maal er peper en zout over en vouw de randen naar binnen. Het hoeft niet perfect te zijn.
  5. Klop het ei los met een scheutje water en bestrijk de randen van de galettes ermee.
  6. Bak de galettes ca. 20 minuten tot het deeg krokant en goudbruin is.
  7. Breng ondertussen in een sauspannetje de balsamicoazijn aan de kook en laat op matig vuur ca. 20 minuten inkoken tot de hoeveelheid gehalveerd is. Neem van het vuur en laat afkoelen.
  8. Neem de galettes uit de oven en laat ze een beetje afkoelen op een rooster.
  9. Leg de caprese galettes op borden, garneer met basilicum en besprenkel tot slot (eventueel vanuit een doseerfles) met de balsamico reductie.

Meer caprese:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*