Caprese kip met quinoa of zilvervliesrijst ovenschotel

Caprese kip met quinoa of zilvervliesrijst ovenschotel

Quinoa… een aantal jaren geleden was deze ‘superfood’ ineens daar en je moest dit zaad (yep, zaad, het is namelijk geen graansoort) toch echt aan je voedingspatroon toevoegen want anders was je niet gezond bezig. Ik heb niet zoveel met al die superfood hypes want ik vind het gewoon pure marketing om betrekkelijk goedkope producten voor veel geld aan de man te krijgen onder het mom van dat je echt beter leeft als je dagelijks superfoods tot je neemt. Maar goed, ik besloot het ooit eens te proberen als aardappelvervanger en ik vond het niet te hakken, bitter en verder smaakloos. Feit is dat je gewoon andere ingrediënten nodig hebt om het lekker te maken. Ik liet me echter niet gelijk uit het veld slaan en heb ik er nog eens een poging tegenaan gegooid in de vorm van een quinoa burger als vleesvervanger. Was te doen met de extra smaken erdoor maar ik heb het niet nogmaals gemaakt. Vandaag deed ik een nieuwe poging door quinoa te verwerken in een caprese kip ovenschotel als complete maaltijd.

Het resultaat? Ja, zo maak je een drol nog lekker 😉 Maar voor mij had er beter zilvervliesrijst of volkorenpasta door gekund. Het smaakt echt prima hoor, maar met de quinoa erin zou je het ook heel goed kunnen serveren in een verzorgingshuis aan mensen zonder tanden want het is heel zacht en smeuïg 😉 Ik denk in ieder geval niet niet dat ik nog eens een quinoa poging ga doen.

Caprese

Caprese betekent zoiets als ‘in de stijl van Capri’, een eiland in de golf van Napels. Bekend is natuurlijk de insalata caprese, een antipasto of primo van plakjes tomaat en mozzarella met verse basilicum en een goede kwaliteit olijfolie. Tevens vertegenwoordigt dit ook de drie kleuren – rood, wit en groen – van de Italiaanse vlag. Veel gerechten waarin zowel tomaat, mozzarella en basilicum zijn verwerkt, krijgen dan ook de naam ‘caprese’ mee, zoals ik heb gedaan voor deze ovenschotel.

Ingrediënten

  • 2 grote kipfilets
  • 200 gr quinoa of zilvervliesrijst
  • 500 ml kippenbouillon
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 el balsamicoazijn
  • 60 gr crème fraîche
  • 25 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 150 gr geraspte mozzarella
  • 1 bakje cherrytomaatjes
  • 2 tl gedroogde basilicum
  • Handje verse basilicum
  • Olie of boter om in te vetten
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: zeef/vergiet, kookpan, sauspannetje, ovenschaal

Aan de slag!

  1. Quinoa of rijst eerst wassen. Als je quinoa gebruikt, laat dit dan 10 minuten weken in warm water.
  2. Neem de gepelde tomaten zonder het vocht uit de blikken en doe ze in een zeef of vergiet. Prak ze voorzichtig (zodat het sap niet in de rondte spuit) fijn en laat goed uitlekken.
  3. Snijd de kip in kleine blokjes en kook net gaar in de bouillon. Schep uit de bouillon. Quinoa afgieten en in de bouillon met het deksel op de pan op laag vuur 12 tot 15 minuten laten garen. Van het vuur halen en nog 5 minuten laten rusten. Daarna losmaken met een vork. Gebruik je zilvervliesrijst, dan volgens aanwijzingen op de verpakking in de bouillon beetgaar koken, afgieten en met het deksel op de pan droog laten stomen.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht.
  5. Doe terwijl quinoa of rijst rust de fijngeprakte tomaten met de tomatenpuree (sap uit het blik kan ook maar puree is geconcentreerder), balsamico en gedroogde basilicum in een pannetje en laat zachtjes een paar minuten sudderen. Roer de crème fraîche erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  6. Halveer ondertussen de tomaatjes en snijd basilicum in reepjes.
  7. Vet een ovenschaal in met olie of boter en meng daarin de kip met quinoa of rijst, Parmezaanse kaas, de helft van de mozzarella en de tomatensaus. Proef of het nog wat peper en/of zout kan gebruiken.
  8. Verdeel de tomaatjes met de rest van de mozzarella over de caprese ovenschotel. Zet de schaal 12 tot 15 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is. Garneer met de basilicum.

Meer caprese:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*