Champignonroomsaus

Champignonroomsaus

Dit is echt een saus die past bij het koude herfstweer waar we helaas nu al mee te maken hebben. Ik heb ‘m net gemaakt voor bij de varkenshaas die ik vanavond ga eten. Ik weet het, heel cliché, maar wat mij betreft blijft het een winning combination! Ik heb de champignonroomsaus vandaag gemaakt met gewone champignons, maar uiteraard kun je ook kastanjechampignons gebruiken of variëren met verschillende soorten paddenstoelen. Net wat jij lekker vindt!

De hoeveelheid zoals ik het in dit recept heb beschreven, is voldoende voor 4 personen bij een stukje vlees. Maar als je de hoeveelheid vermeerdert, is het ook een zalige vegetarische pastasaus!

Ingrediënten

  • 250 gr champignons, schoongeborsteld of -geveegd en in plakjes
  • 2 sjalotjes, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 2 el peterselie, fijngehakt
  • 100 ml witte wijn
  • 150 ml paddenstoelenbouillon (van een tablet)
  • 200 ml slagroom, op kamertemperatuur
  • 2 el bloem
  • 50 gr boter (echte! zie dit artikel)
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Hulpmiddelen: hapjespan of grote koekenpan

Aan de slag!

  1. Verhit de helft van de boter in een hapjespan of koekenpan en fruit hierin op laag vuur de sjalot met de knoflook een paar minuten tot de sjalot glazig is.
  2. Voeg de rest van de boter toe, zet het vuur iets hoger en voeg de champignons toe. Laat de champignons bakken tot ze zacht en geslonken zijn. Bak ze niet helemaal droog en bruin! Schep of schud de champignons af en toe om.
  3. Voeg de bloem toe en bak al roerend ca. een minuut om de bloem te laten garen.
  4. Blus af met de wijn en de bouillon en breng de saus al roerend aan de kook. Wil je liever geen wijn gebruiken, vervang de wijn dan voor een gelijke hoeveelheid bouillon.
  5. Voeg de room toe, roer goed door en laat op laag vuur inkoken tot de gewenste dikte.
  6. Breng de saus op smaak met zout en peper en roer de peterselie erdoor.

Wil je de saus van tevoren maken, zoals ik vandaag heb gedaan, doe dan wel een deksel op de pan wanneer de saus nog warm is, anders komt er een vel op. Heb je geen passende deksel, druk dan een laag vershoudfolie op de saus. Vlak voor gebruik kun je de saus al roerend op laag vuur weer opwarmen. 

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*