Chilaquiles met salsa, gehakt en kaas

Chilaquiles met salsa, gehakt en kaas

Yep, ik had weer van een wraprecept tortilla’s over. Dat is bij mij altijd zo want de hoeveelheid tortilla’s in en verpakking heb ik voor mij alleen niet nodig voor één recept. Dus als ik mijn wekelijkse maaltijdplanning maak waarin een wrap of iets anders met tortilla’s voorkomt, kijk ik voor diezelfde week wat ik nog meer met de tortilla’s kan. Soms wordt dat dan gewoon tortillachips maar vaak ook weer iets anders. Zoals nu: chilaquiles met salsa, gehakt en kaas.

Chilaquiles

Chilaquiles is een Mexicaans gerecht wat meestal als ontbijt of brunch wordt gegeten om overgebleven tortilla’s en salsa op te maken. Maïstortilla’s worden in kwarten gesneden en vervolgens licht gefrituurd. Daarna wordt het overgoten met een salsa waarin de tortillastukken dan weer worden gesudderd tot ze zacht worden. Soms wordt er ook pulled chicken aan het mengsel toegevoegd. Tot slot wordt het gerecht getopt met rauwe ui, zure room en kaas en soms ook avocado. Zoals met veel Mexicaanse gerechten, zijn regionale en familievariaties vrij gebruikelijk. Zo is het in centraal Mexico gebruikelijk dat de tortillachips knapperig blijven. Dan wordt de salsa pas seconden voor het opdienen over de tortillachips gegoten. Dit komt dan ook meer richting nacho’s uit de oven behalve dat het niet de oven in gaat. Ik heb deze methode gedaan want ook ik heb het liever knapperig. En ik heb het op het laatst nog even onder de grill gezet om de kaas te laten smelten.

De salsa heb ik zelf gemaakt en ik heb gehakt gebruikt (ik had nog een restje in de vriezer) in plaats van kip. Heb je geen zin in teveel gedoe, dan kan het natuurlijk ook met een zak tortillachips en een pot kant-en-klare salsa.

Ingrediënten

 • 6 middelgrote of 12 kleine tortilla’s
 • 300 gr gehakt (soort naar wens)
 • 1 blik tomatenlokjes
 • 2 sjalotjes
 • 2 tl Mexicaanse kruidenmix (recept)
 • Geraspte kaas, bijvoorbeeld jonge cheddar
 • Verse koriander
 • Zonnebloem- of arachideolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: hapjespan

Aan de slag!

 1. Snijd de tortilla’s in puntjes. Grote in 8 en kleine in 4 of 6. Snijd de sjalotjes in ringetjes
 2. Verhit een scheut olie in een hapjespan en bak de tortillapuntjes tot ze goudbruin zijn. Doe dit in batches zodat ze elkaar niet overlappen. Laat goed uitlekken op keukenpapier.
 3. Doe weer wat olie in de pan en bak het gehakt rul en bruin. Voeg de tomatenblokjes en de Mexicaanse kruidenmix toe en warm goed door. Proef en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe.
 4. Nu kun je twee dingen doen. Optie 1: schep de tortillapuntjes door de salsa en laat nog even pruttelen. Daarna verdelen op een grote schaal of over 4 kleine schaaltjes en toppen met sjalot, kaas en koriander.
 5. Optie 2: verdeel de chilaquiles op een schaal of over 4 kleine schaaltjes en schep de salsa erop en dan ook toppen met sjalot, kaas en koriander. Optioneel kun je de chilaquiles nog even in de oven onder de grill zetten om de kaas te laten smelten. Doe dan wel pas de koriander erover na de grill.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*