
Chileense sopaipillas (pompoen flatbread) met pebre
Een tijdje terug zag ik Hugo van Eigen Huis & Tuin Chileense sopaipillas maken, kleine flatbreads van pompoen, en dat leek me zo lekker! Ik wilde er ook gelijk meer van weten dus ben ik wat aan het zoeken geslagen. Blijkt dus dat er veel meer soorten bestaan. Ook las ik dat de sopaipillas vaak met pebre worden geserveerd. Pebre is een salsa vergelijkbaar met de Mexicaanse. Eerder een heel fijngesneden salade dan een saus. Chileense pebre bestaat in de basis uit koriander, ui, knoflook, verse chilipeper en olijfolie. Wordt er ook nog tomaat aan toegevoegd, zoals bij de Mexicaanse, dan noemt het ook wel chancho en piedra, wat letterlijk ‘stenen varken’ of meer figuurlijk ‘varken op de rots’ betekent.
Sopaipillas
Zoals gezegd zijn sopaipillas niet overal hetzelfde, het is echter wel typisch voor een aantal Zuid-Amerikaanse landen en de Tex-Mex keuken in Noord-Amerika. Meestal worden ze gemaakt van tarwemeel of een mix van tarwe- en maïsmeel en moet het deeg rijzen. Wat typisch is voor Chili, is het gebruik van pompoen waardoor de broodjes zoetig zijn. Hou je niet van frituren, dan kun je dit beter overslaan want sopaipillas worden altijd gefrituurd! De naam is afgeleid van het oude Mozarabische woord xopaipa, wat ‘in olie gedrenkt’ betekent. Wil je ook meer weten over de verschillende variaties, je leest het hier.
Ingrediënten
- 125 gr pompoen
- 150 gr zelfrijzend bakmeel + extra om te bestuiven
- 20 gr boter
- ½ tl zout
- Zonnebloem- of arachideolie
- Voor de pebre:
- 2 grote tomaten
- 1 groene jalapeño of rode peper (meer mag natuurlijk ook)
- 1 middelgrote ui
- ½ bakje/bosje verse koriander
- 2 teentjes knoflook
- 2 el olijfolie
- 1 el rode wijnazijn
- Versgemalen zeezout en zwarte peper
- Materialen: kookpan, staafmixer, kom, rolstok/deegroller, uitsteker (of glas) van ca. 8 cm, koekenpan of hapjespan
Aan de slag!
- Schil de pompoen, snijd in kleine blokjes en kook tot ze goed zacht zijn. Giet af en voeg de boter toe. Pureer met een staafmixer. Voeg zelfrijzend bakmeel en zout toe en meng tot een samenhangend geheel tot je er een bal van kunt maken. Laat 10 minuten rusten en afkoelen.
- Ga zodra de pompoen in de pan zit verder met de pebre. Plisseer de tomaten. Dit doe je door het kroontje te verwijderen en op die plek met een scherp mesje een kruisje in het velletje te kerven. Dompel ze vervolgens onder in de pan kokend water met de pompoen tot het vel bij het kruisje loskomt. Doe ze daarna in een kom met ijskoud water. Als ze zijn afgekoeld kun je zo het velletje eraf trekken. Als je ze gewoon met velletje wilt eten, kan dan natuurlijk ook. Snijd de tomaten daarna fijn. Als je de pebre niet te nat wilt, dan eerst de natte kern met de zaadjes eruit scheppen.
- Hak de jalapeño of rode peper fijn, naar wens met of zonder zaadlijsten (lees hier meer over het pittige van pepers). Snipper de ui en knoflook en snijd de korianderblaadjes fijn. Meng alles in een kom met de olie en azijn en breng op smaak met zout en peper. Zet opzij.
- Bestuif een schoonwerkvlak met wat meel en rol het pompoendeeg uit tot een lap van ca. een halve cm dik. Steek er rondjes uit van ca. 8 cm doorsnede. Voeg overgebleven deeg weer samen, rol weer uit en steek nogmaals rondjes eruit.
- Verhit een ruime hoeveelheid olie op middelhoog vuur in een koekenpan of hapjespan. Minstens een cm hoog want je moet de sopaipillas echt een beetje frituren. Bak een aantal sopaipillas tegelijk ca. een halve minuut per kant tot ze iets gerezen en goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en herhaal tot ze allemaal gebakken zijn.
- Serveer de sopaipillas met de pebre.